Jokainen on joskus ollut uusi puoluetoiminnassa. Politiikka kiinnostaa, puoluekin voisi olla selvillä, mutta miten siihen oikein ryhdytään? Vähän pidempään vasemmistonaisissa tai vasemmistoliitossa mukana olleellekin voi olla epäselvää mitä ovat kaikki eri toimintaryhmät, osastot, kunnallisjärjestöt, piirit ja sun muut, ja mihinkäs ihmeen kuvio tässä on, kun johonkin kuvataidekoulun johtokuntaan nyt pitää löytää ihminen naispaikalle ja mielellään vielä ruotsinkielinen.

Emme totuuden nimissä aina puolueissa tee osallistumisen kynnystä kovin matalaksi. Käyttämämme termit ovat outoja, asioissa tuntuu kestävän kauhean kauan, eikä moni uusi toimija hahmota miten suuri osa sitä politiikkaa on usein itse asiassa yhdistystoimintaa. Ainakin itse olin yllättynyt siitä miten vähän oikeastaan siitä politiikasta puhuttiin, kun osuin ensimmäisenä osallistumisen tapanani kunnallisjärjestön kokouksiin.

Vasemmistonaiset rakentaa kaiken tämän selventämiseksi mentoriverkostoa. Puoluetoiminnassa on mahtava määrä ihmisiä, jotka voivat jakaa osaamistaan ja tietoaan uusille toimijoille. Mentorin kanssa on lupa puhua politiikkaa ja yhdessä ihmetellä miten toimintaan voisi tulla mukaan. Mentorista voi olla iloa esimerkiksi jos omalla paikkakunnalla ei ole aktiivista vasemmistonaisten tai vasemmistoliiton toimintaa tai harkitessa ensimmäistä kertaa vaaleihin ehdolle lähtemistä. Mentori voi osata vinkata millaista toimintaa löytyy niiden osaston kokousten lisäksi.

Mentori ei välttämättä tiedä vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta yhdessä on mukavampi etsiä vastauksia. Mentorointi on tasa-arvoista yhteistyötä, jossa kokeneempi toimija auttaa kokemattomampaa kuuntelemalla ja keskustelemalla. Parhaimmillaan mentoroinnista voi syntyä jopa yhteisiä suunnitelmia mitä lähteä toteuttamaan.

Oletko kiinnostunut saamaan itsellesi mentorin?
Oletko kiinnostunut mentoriksi ryhtymisestä?

Lue lisää tietoja ja ohjeet Vasemmistonaisten sivuilta.

 

Susanna Koistinen
Kirjoittaja on Valtikan jäsen ja mentoriverkostomme perustaja.