Yhdysvalloissa valitaan pian uusi presidentti. Alussa oli syytä elätellä toivetta, että tällä kertaa muidenkin puoluieden ehdokkailla olisi ollut mahdollisuuksia kun molempien pääpuolueiden ehdokkaiden agendat ovat hyvin vastenmielisiä. Valitettavasti valinta käydään Clintonin ja Trumpin välillä.

Vaalit ja valintaprosessi Yhdysvalloissa on rakennettu sellaiseksi, että ne suosivat ainoastaan hallitsevaa luokkaa. Esimerkiksi Suomessa äänestäminen on hyvin helppoa, äänestyspaikkoja on paljon eri puolilla kaupunkia, vaalipäivä on yleensä sunnuntai ja annetut äänet ratkaisevat. Yhdysvalloissa nämä asiat ovat toisin, ja hankaloittavat työväestön aktiivisempaa osanottoa ja luonnollisesti rajoittavat heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Republikaanien ehdokas saattoi olla yllätys, mutta demokraattien johto oli mitä todennäköisimmin jo ennen ehdokasvalintaa päättänyt Clintonin puolesta ja käyttivät kaikkia – myös epärehellisiä – keinoja estääkseen Bernie Sandersin valinnan. Sanders hävisi lopulta niukasti Clintonille ja asettui kampanjoimaan tämän puolesta. Vastapainoksi Clinton ja puolue suostuivat sisällyttämään monia Sandersin kannattajia miellyttäviä kohtia ohjelmaansa, kuten minimipalkan määrittämisen. Demokraattien kautta aikojen kenties radikaalein ohjelma on täysin Bernie Sandersin kampanjan yhteydessä syntyneen liikkeen ansiota.

Äänestäminen ei ole helppoa kun valinta on tehtävä huonon ja huonomman väliltä. Trump ei ole piilottanut fasismiansa ja on puolustanut tiukasti sanojaan. Vastassa olevan Clintonin historia puhuu puolestaan. Maailmalle Clintonin valinta ei olisi kovin mielekäs sillä hän on kovasti kannattanut ja tukenut kaikkia sotia, joissa Yhdysvallat on ollut mukana ja aiheuttanut tuhoa.

Trumpin valinta olisi kuitenkin paljon epämiellyttävämpää ja jopa vaarallisempaa. Monissa maissa Yhdysvalloilla on suuri vaikutus ja sitä pidetään jopa esikuvana. Jos Yhdysvalloissa on presidentti joka puhuu halventavalla tavalla muslimeista, meksikolaisista, naisista ja pakolaisista vaikuttaa se hyvin todennäköisesti muiden maiden ilmapiiriin ikävällä tavalla. Euroopassakin rasistiset liikkeet voivat saada lisävaihteen ja vihapuheesta saattaa tulla entistä hyväksyttävämpää.

Kävi vaaleissa kummin tahansa, yksi toivoa antava ilmiö on niistä vielä jäljellä. Bernie Sanders sai kampanjansa aikana ruohonjuuritasolla ihmisiä aktivoitumaan, ja vaikkei hän päässytkään presidenttiehdokkaaksi jatkaa hän kannattajineen toimintaansa oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. Eräs Sandersin kritiikki Obamalle oli että Muutos-liikkeen synnyttyä vuonna 2008 ja sen vaikutettua Obaman valintaan, antoi Obama tämän liikkeen hiipua. Jos Sandersin ansiosta syntyneelle liikkeelle ei käy samoin, voimme odottaa suuria yhteiskunnallisia saavutuksia. Ja jos konservatiivisessa Yhdysvalloissa tasa-arvoinen liike saa vaikutusvaltaa yhteiskunnassa, niin mitä sen seurauksena esimerkiksi Euroopassa voitaisiin nähdä?