Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 28.10. varsin erikoisen uutisen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005426871.html

Valtioneuvostoa avustava, Puolustusministeriön yhteydessä työskentelevä Turvallisuuskomitea varautuu nyt sitten ihan tosissaan siihen, että Venäjä ryhtyy vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin.

Politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala kommentoi Turvallisuuskomitean ulostuloa sangen asiallisesti Ilta-Sanomissa sunnuntaina 29.10.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005428307.html

Unohdetaan toistaiseksi se argumentti, että Suomen presidentinvaaleihin haluaa vaikuttaa  nimenomaan Venäjä. Uskotaan, että USA, NATO, EU, kivuliasta avioeroa EU:sta hakeva Iso-Britannia, Ruotsi, Baltian maat, Kiina, Japani ja Etelä-Korea eivät välitä pätkääkään siitä, kuka täällä on presidenttinä. Jos ne kuitenkin pyrkivät eri tavoin vaikuttamaan vaalitulokseen, kyseessä on puhtaasti suomalaisten kannalta mukava ja kannatettava vaikuttaminen. Uskotaanhan?

Jos uutisoinnista haluaa jotain positiivista hakea, on mukava havaita, että suomalaiset viranomaiset alkavat vihdoin ottaa netissä leviävät valeuutiset ja muun disinformaation vakavasti.

Ja sitten niihin ikäviin puoliin.

Kuten Haapala toteaakin, tällainen ulostulo ei toimi keskustelun avaajana vaan suiden sulkijana. Sanoitpa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta mitä tahansa, jos kommenttisi ei sisällä Venäjään kohdistuvaa hyytävän jäätävää kritiikkiä vähintään sivulauseessa, olet  epäuskottava venäläisen propagandan levittäjä.

Haapalaa sivuten, eivät nämä asiantuntijat mitään vakavan NATO-keskustelun estämistä pelkää, he pelkäävät sellaista NATO-keskustelua, jossa vastustetaan sotilasliittoon liittymistä.

Varsinainen pointti lienee kuitenkin uusi tapa lobata valmistelussa olevaa tiedustelulakipakettia. Kohta pahat venäläiset tulevat ja ryhtyvät jopa murhaamaan poliittisia johtajiamme ja tekemään muitakin terroritekoja!Kansallinen turvallisuutemme on vakavasti uhattuna!

Näiden lobbareiden mielestä hyvinkin toimiva ratkaisu olisi presidenttiehdokkaiden ja tukiryhmäläisten sähköpostien urkinta ja muukin yksityiselämän suojaan puuttuva valvonta.

Mihin tietoja käytettäisiin? Kenen puolesta ja ketä vastaan?

Me emme tarvitse mitään poliittista poliisia.