Joulukuun lopussa laitoimme USA:n kansalaisuushakemukset postiin kahden 725 dollarin sekin kera. Niitä on jo kerran jouduttu täydentämäänkin ja sormenjälkien antopäivää vaihtamaan. Tänään lopulta pääsimme antamaan sormenjälkiä. Aikamme oli kahdeksalta aamulla ja lähdimme seitsemän maissa. Saapuessamme USCIS:n toimistoon, ulkona oli jo jono. Jonotimme ensin saamaan paperin täytettäväksi ja vuoronumeron. Meidät ohjattiin istumaan harmaille tuoleille täyttämään kaavaketta. Istuessamme virkailija kiersi katsomassa, että olimme täyttäneet kaavakkeen oikein. Sitten meidät huudettiin takaisin saman tyypin luo, jolta saimme kaavakkeen. Hän teki merkintöjä johonkin toiseen paperiin ja antoi meille oppimateriaalin myöhempää haastattelua ja kansalaisuuskoetta varten. Hän kertoi katsoneensa hiljan dokumentin Suomesta ja että mieleen oli jäänyt silakat ja niiden säilöminen.

Meidän ohjattiin nyt punaisille tuoleille istumaan. Väkeä tuli koko ajan lisää. Suurin osa ihmisistä oli aasialaistaustaisia tai espanjaa puhuvia, väli- tai eteläamerikkalaisia, mahdollisesti meksikolaisia. Minä ja mieheni olimme koko salissa ainoat valkoiset, eli ”kaukaasialaiset”, kuten joudumme lomakkeisiin usein ruksaamaan. Jono ulkona kasvoi.

Punaisilla tuoleilla odottelimme aika tovin, kunnes numeromme huudettiin taas, ja pääsimme kolmanteen tuolirykelmään (taas harmaita). Tässä oli jo loppurutistuksen tuntua, koska näiltä tuoleilta kutsuttiin yksi kerrallaan varsinaiseen sormenjälkien antoon.

Sormenjäljet otettiin huolellisesti, samoin valokuva.

Koko prosessi vei puolitoista tuntia ja matkat päälle. Nyt odottelemme kirjettä haastatteluun ja sillä aikaa opiskelemme Yhdysvaltain perustuslaista, hallinnosta, historiasta ja maantieteestä. Sadasta kysymyksestä kokeessa kysytään 10, joista on saatava kuusi oikein. Jos kysymykset kiinnostavat, oppimateriaali löytyy täältä.