Ankanrinta ei kaipaa raskaita lisäkkeitä

Keväisen kepeät kasvikset ja paistetut sienet riittävät ankanrinnan lisukkeiksi pääsiäispöytään. Nykyisin ruokakauppojen pakastealtaista löytyy aika ajoin edullista ankkaa niin kokonaisena kuin käyttövalmiina rintafileinä. Lintu on hyvä ottaa jääkaappiin sulamaan jo vuorokautta aikaisemmin ja nostaa lihat huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Ankan oma rasva pitää lihan mehukkaana kypsentämisen aikana, kuumalla rasvalla valelemalla pinnasta saa erityisen rapean. Rasva kannattaa ottaa talteen ja käyttää vaikkapa perunoiden paistamiseen.

Ankanrintaa, rapeita kasviksia ja paistettuja metsäsieniä

2 ankanrintaa

suolaa, mustapippuria

1 kukkakaali

1 kesäkurpitsa

100 g tuoreita lituskoja herneenpalkoja

1 punainen  paprika

100 g pakastettuja, kokoonkeitettyjä metsäsieniä

1 salottisipuli

voita, suolaa ja mustapippuria

Esivalmistele kasvikset ja sienet niin, että saat annokset pöytään ankan ollessa valmista: viipaloi kesäkurpitsa puolen sentin pitkiksi viipaleiksi, paloittele kukkakaali isoiksi haarukkapaloiksi, huuhtele herneenpalot, viipaloi paprika ja silppua sienet sipulin kanssa.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa terävällä veitsellä ankanrintojen  nahkapuolelle viiltoja niin, että ne muodostavat kauniin ristikkokuvion. Pane ankanrinnat kylmälle pannulle ja kytke levyyn lämpö. Paista lihoja nahkapuolelta noin 10 minuutin ajan, toiselta puolelta vielä kolmisen minuuttia. Valuta ankan rasva pannulta talteen pieneen kattilaan.Pane pannu tai toinen uuninkestävä vati uuniin, pane toisen fileen paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Kypsennä ankkaa uunissa vielä 10-15 minuutin ajan, kunnes sisälämpö osoittaa haluamaasi kypsyyttä: 55 astetta on selvästi punertava, 60 astetta jo lähes kypsä, 68 astetta ehdoton yläraja, ettei lihasta tule kuivaa. Ota ankat pois uunista, mausta suolalla ja pippurilla ja kääri ne folion sisään vetäytymään kasvisten valmistamisen ajaksi.

Keitä kukkakaaleja vesitilkkasessa kannen alla 5-7 minuutin ajan, lisää herneenpalot mukaan viimeisiksi 2 minuutiksi. Ota kattila pois lämmöltä ja kaada vesi pois, lisää kunnon nokare voita ja suolaa, pane kansi takaisin päälle ja ravitsele voisula kasviksiin. Paahda kurpitsaviipaleet ja paprikarenkaat parillapannulla, mausta suolalla. Kuumenna pannulla ankanrasvaa ja paista sieni-sipuliseos siinä rapeaksi, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa rintafileet viipaleiksi, asettele ne kauniisti lautaselle kasvisten ja sienten kanssa.

Jos kaipaat kastiketta ankan seuraksi, niin tämä vadelmainen punaviinikastike sopii erinomaisesti:

Punaviini-vadelmakastike

1 dl punaviiniä

1 dl vettä

100 g pakastevadelmia siivilän läpi paseerattuna

1 tl maizenaa

2 rkl mustaherukkahyytelöä

1/2 tl suolaa, hieman mustapippuria

1 rkl voita

Kaada rasva pois ankkojen paistopannulta, lisää pannulle kastikkeen ainekset voita lukuunottamatta, sekoita ja anna kiehua lämmöllä parin minuutin ajan, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi voi koko ajan sekoittaen, niin kastike saa kauniin kiillon. Jaa kastike ankkaviipaleiden päälle.