Appelsiini ja suklaa ne yhteen sopii!

Muokkasin tiramisusta täytekakun, jonka täytteenä on appelsiinilla maustettua, kermalla pehmennettyä suklaata. En yleensä perusta prosessoiduista raaka-aineista, mutta Flora-Vispi on osoittautunut täytekakkujen täytteenä hyvin kuosissa pysyväksi ja hyvän makuiseksi kerman korvikkeeksi. Sen alhaisempi rasvapitoisuus on tässä paikallaan, kun täytteessä on runsasrasvaista mascarponejuustoa. Ohjeen lopussa on ohje kotitekoisen mascarponen valmistukseen kokeilunhaluisille.

Pohja

5 huoneenlämpöistä (luomu)munaa

2,5 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1,5 dl perunajauhoja

1tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota vehnäjauhoilla n. 22 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka, alumiininen on paisto-ominaisuuksiltaan paras. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe tasaiseksi, kaiva siivilä valmiiksi esiin jauhojen siivilöintiä varten. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi, kestäväksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahdon sekaan parissa kolmessa erässä, varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan, pane vuoka uuniritilälle uunin alimmalle tasolle, paista 40-50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kypsästä kakusta ei tartu mitään puutikkuun, kun pistät sen kakun keskiosaan. Irrota ohella veitsellä kakku vuoan reunoilta, kumoa lämpimänä vadille jäähtymään. Jos jätät kakun vuokaan jäähtymään, et välttämättä saa sitä yhtenä kappaleena virasta irti. Talvikelillä voit laittaa kakun jäähtymään ulos, suojaa se linnuilta.

Suklaatäyte

1 dl kevytkermaa

200 g tummaa suklaata,  kaakaopitoisuus 70 %

1/2 appelsiinin raastettu kuori

Lämmitä kerma kattilassa kiehuvaan kuumaksi, ota pois liedeltä ja  lisää paloiteltu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Pese appelsiini huolellisesti kuumalla vedellä, kuivaa pinta. Raasta keltainen osa kuoresta hienoimmalla raastaneen terällä. Lisää raaste suklaamassaan.

Mascaponevaahto

250 g mascarponea

2,5 dl Flora-vispiä tai kuohukermaa

2 rkl sokeria

2tl vaniljasokeria tai vaniljaa myllystä

Vaahdota vispi tai kerma. Sekoita pari ruokalusikallista vaahtoa juustoon, lisää sitten loput  vaahdosta, näin saat juuston sekoittumaan tasaisesti vaahdon kanssa. Mausta sokerilla ja vaniljalla.

Kakun kokoaminen

Kostuttamiseen 1,5 dl vahvaa kahvia, jonka makeuttamiseen 2 tl sokeria

Päälle makeuttamatonta kaakaojauhetta, 1/2 appelsiinin raastettu kuori

Leikkaa kakku kolmeksi levyksi terävällä veitsellä. Kakkupohja on helpompi leikata, jos se on saanut jäähtyä ja levätä yön yli.

Aseta alin pohjalevy tarjoiluvadille, kostuta kahvilla, levitä puolet suklaatäytteestä, sen päälle 1/4 mascarponevaahdosta. Lisää päälle toinen levy ja samat täytteet kuin ensimmäiseen kerrokseen. Lisää kolmas kakkulevy, kostuta kahvilla. levitä loppu mascarponevaahto kakun reunoille ja päälle. Siivilöi päälle kaakaojauhetta ja raastettua appelsiininkuorta. Koristele tuoreella appelsiininlohkoilla. Anna makujen tasaantua vähintään pari tuntia, nauti kahvin kanssa tai jälkiruokana.

Mehukas pala kakkua!

Mascarpone kotikonstein

Alison Walkerin mainiossa kirjassa Maalaiskokin keittiössä (Mäkelä, 2012) annetaan yksinkertainen ohje mascarponen valmistukseen kotioloissa. Kotitekoisen juuston valmistaa kotimaisesta kermasta eikä tuorejuusto ole reissannut Italiasta asti. Juustosta yli jäääneen herran voi käyttää ruoanvalmistuksessa.

Annoksesta tulee noin 400 g mascarponea

6 dl kuohukermaa

iso hyppysellinen ViiniExpossa (apteekista)

1. Kaada kerma teräskattilaan ja kuumenna varovasti 80-asteiseksi. Lisää viinihappo ja sekoita taukoamatta 10 minuuttia. Kerman pitäisi juoksettua kokkareiseksi.

2. Vuoraa lävikkö ohella puuvillakankaalla ja lusikoi kokkareiseksi ja hera siihen. Anna hera valua kokonaan pois.

3. Laita lävikkö kulhoon päällä jääkaappiin ja anna valua yön yli. Makeuta halutessasi tomusokerilla.