ruokakuvia lokakuun alku 2014 190

 

Focaccia on pizzan paksumpi serkku, tangoiksi leikattuna helppo sormisyötävä. Pelkistetysti se on vain tukeva leipälevy, jonka pintaan paineltuihin koloihin on pirskotettu oliiviöljyä ja ripoteltu mausteeksi rosmariinia ja suolakiteitä. Jalostin sitä ruokaisemmaksi lisäämällä tonnikalaa ja mozzarella-juustoa.

Tonnikala-mozzarella focaccia

1 litra vettä

Noin 1,5 kg durumvehnäjauhoja

20 g hiivaa

1 rkl suolaa

1 dl tomaattipyreetä

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl kuivattua basilikaa

 

10 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

1 dl pestokastiketta

2 prk tonnikalaa öljyssä

300 g mozzarella-raastetta

2 tl mustapippuria

 

Tee edellisenä iltana esitaikina: mittaa isoon taikinakulhoon kylmä vesi, hiiva ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin, peitä kulho kelmulla ja pane jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan yöksi nousemaan.

Aamulla lisää taikinaan suola ja alusta loput jauhot taikinaan. Taikinasta ei pidä tehdä liian kovaa, älä tömäytä kaikkia jauhoja kerralla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin tunti, kunnes se on noussut kaksikertaiseksi. Kumoa noussut taikina jauhotetulle työpöydälle, lusikoi tomaattipyree ja kuivat mausteet sen keskelle. Piilota ne taikinan sisälle ja vaivaa taikinaa niin, että taikinassa näkyvillä vaaleita ja punertavia raitoja, ei kuitenkaan selvää tomaattisosetta.

Voitele kaksi uunipeltiä öljyllä, jaa taikina niihin. Taputtele taikina tasaiseksi levyksi pellillä ja jätä nousemaan huoneenlämpöön tunniksi.

Painele sormenpäillä taikinalevyihin kuoppia. Pirskottele niihin öljyä, ripottele raastettu valkosipuli ja tonnikalat taikinan päälle. Lopuksi ripottele päälle mustapippuri,  juustoraaste ja tiputtele pinnalle teelusikalla pestonokareita. Paista 220 asteessa uunin alimmalla tasolla 20-25 minuutin ajan, kunnes juusto on laikukkaasti ruskistunut. Nauti kylmänä tai kuumana.