Sunnuntaina vietetään isänpäivää, tavaralahjojen sijaan voi isää hemmottella kotitekoisilla herkuilla.  Sydänystävän juustotortun lähtökohtana ovat kotimaiset mustaherukat, jotka ovat todellista voimaruokaa – ihanien aromien lisäksi täynnä vitamiineja, kuitua ja flavonoideja.  Isien kolesteroliarvoista kannattaa pitää huolta, siksi käytin pohjaan sydänystävällistä Becel-margariinia ja spelttikuitua. Spelttikuitu ja luomurahka löytyivät oululaisesta Viskaalin puodista. Täyte on makeutettu steviasokerilla.

Mustaherukkajuustotortussa yhdistyvät terveellisyys ja herkullisuus. Mustaherukka ja kaakao takaavat sen, että torttu ei ole liian imelä vaan hapokkaan raikas. Lautaset saa hauskasti koristeltua kaakaojauholla: aseta haluamasi kuvioaihe (haarukka, lusikka, kakkupaperi, jakoavain…) lautaselle ja ripottele kaakaojauhetta varovasti sen ympärille, poista lopuksi kuvioaihe. Tummalle lautaselle kuvion voi tehdä tomusokerilla.

Sydänystävän juustotorttu

Pohjaan:

100 g digestive- tai kaurakeksejä

20 g spelttikuitua

20 g kaakaojauhetta

80 g Becel-margariinia

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai perunasurvimella, sekoita mukaan kuitu, kaakao ja sulatettu margariini. Painele se leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuuan pohjalle.

Täytteeseen:

200 g mustaherukoita

500 g luomurahkaa, rasvaa 8,5 % (tai kermarahkaa)

1,5 dl steviasokeria

1 vaniljatanko

4 luomumunaa

Sekoita rahka, munat, sokeri ja marjat. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle, paista reilu tunti 180 asteessa uunin alimmalla tasolla ritilän päällä. Tarjoa jäähtyneenä. Kuvan kakku on tehty vähemmällä täytteellä ja pohjataikinaa on paineltu vuoan laidoillekin. Kypsensin ylijääneen täytteen voidelluissa pikkuvuuissa paahtovanukkaan tapaan vesihauteessa – aivan mainio jälkkäri syntyi silläkin tavalla.

Perinteinen kermakakku on varma valintaisänpäivän kahvipöytään. Marjoilla koristeltu ja täytetty kakku tuo kesän kielelle.

Raikas marjakakku

4 luomumunaa

2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

(1 tl leivinjauhetta)

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele kakkuvuoka, halkaisija 22 – 24 cm. Sekoita jauhot huolellisesti keskenään. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän läpi, sekoita varovasti nostellen. Jos munavaahto on vatkattu kunnolla, ei leivinjauhetta tarvita – ilman leivinjauhetta rakenteesta tulee mielestäni parempi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia, tarkista kypsyys puutikulla. Kypsään tikkuun ei tartu mitään. Anna kakkupohjan jäähtyä, mieluiten yön yli. Täyttämistä varten leikkaa kakku kolmeen osaan vaakatasossa terävällä veitsellä.

Täyte ja kuorrutus:

0,5 dl omenatuoremehua

250 g kotimaisia pakastemansikoita

1 dl sokeria

5 dl Flora vispiä

1 rkl vaniljasokeria

koristeeksi tuoreita mustikoita ja mansikoita, sitruunamelissan tai basilikan lehtiä

Anna pakastemansikoiden lämmetä huoneenlämmössä niin, että saat soseutettua ne sokerin ja omenamehun kanssa sauvasekoittimella. Älä anna niiden sulaa kokonaan, niiden aromi kärsii sulaessaan. Jäisinä soseutettuina ne maistuvat aivan tuoreilta. Ulkomaisissa pakastemansikoissa saattaa olla kaliki-viruksia, niitä en siksi suosittele kuumentamattomina käytettäviksi.

Vaahdota Flora-vispi kovaksi vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Levitä alimman kakkupohjan päälle ensin mansikkososetta, sen jälkeen vaahtoa, toista kahden muun pohjan kanssa. Levitä loppu vaahto joko pursottamalla tai lastalla kakun reunoille ja pinnalle. Koristele kakku lopuksi tuoreilla marjoilla ja vihreillä lehdillä.