9789511285403.jpg;jsessionid=wrqq07onsjf2l0uwl8mfpak5

Virpi Mikkonen: Kiitos hyvää – herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (Otava 2015)

Mieltäni lämmittää suuresti joka kerta, kun saan käteeni huolella ja antaumuksella tehdyn kotimaisen keittokirjan! Virpi Mikkonen on laatinut kaikki kirjan reseptit itse, myös houkuttelevat kuvat ovat hänen itse ottamiaan. Vahinko ettei kirja ehtinyt joulumarkkinoille, siinä on koko joukko suklaakonvehtien ja muiden jouluksi sopivien herkkujen ohjeita. Vaan on kirjassa kesäisen kepeitä jäätelöohjeita ja herkullisia kakkujakin. Mikkonen opastaa valmistamaan vegaaniset maidot kotikonstein, hyvä taito myös kaukana kaupoista asuville ja kesämökkiläiselle. Raaka-aineena käytetyt pähkinät, mantelit ja kaurahiutaleet säilyvät hyvin huoneenlämmössä kuiva-ainekaapissa.

Tavanomaisten leivonta-aineiden sijaan kirjan ohjeissa käytetään kookosta ja raakakaakaota monissa muodoissa.  Raakakaakaojauheen voinee korvata arkisemmin tummalla kaakaojauheella, jos lähikaupasta ei löydy raakakaakaota. Kaakaovoin sijaan voinee käyttää suolatonta voita, joka tosin ei  kovetu yhtä kiinteäksi. Kookosöljyn terveellisyydestä ravitsemusasiantuntijat eivät ole vakuuttuneita. Tuskin se on kuitenkaan voita huonompi vaihtoehto – makuasia kumpaa käyttää. Eihän herkkuja kuitenkaan joka päivä syödä. Vanha viisas tätini tapaa sanoa, että ”ei sillä ole väliä, mitä syödään joskus, vaan sillä, mitä syödään aina”.

Tunnustan hieman epäilleeni, mitä omituisuuksia voi syntyä herkkuosastolla ilman vehnäjauhoja ja tavallista sokeria, mutta koe-erä pähkinäbrownieta muffinivuoissa paistettuna, suklaakuorrutuksella silattuna oli aivan käsittämättömän herkullista – vaikka ohjeen kaakaovoi jäi käytännön syistä taikinasta kokonaan pois. Taateleista, kookosöljystä ja kaakaojauheesta valmistettu kuorrutus oli täyteläistä ja suklaista, vaikka makeus siihen on peräisin yksinomaan taateleista.

Brownie on sisältä mehukkaan kostea!

Brownie on sisältä mehukkaan kostea!

Pähkinäbrownie

1 dl mantelijauhetta

1 dl tattarijauhoa

0,5 tl merisuolaa

1,5 dl raakakaakaojauhetta

1 tl vaniljajauhetta

2 dl kookossokeria

1,5 dl murennettuja saksanpähkinöitä

1,5 dl murennettua kaakaovoita

(halutessasi 1 dl murennettua raakasuklaata)

3 luomukananmunaa

3 rkl vettä

150 g sulaa kirnuvoita

Lämmitä uuni 175 asteeseen  ja voitele uunivuoka tai käytä muffinivuokia.

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.

Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, vesi ja sula voi. Kaada kuivien aineiden sekaan ja sekoita hyvin.

Kaada taikina vuokaan ja paista 20-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla. Kakun ollessa kypsä tikkuun ei jää taikinaa.

Kuorruta halutessasi suklaakuorrutteella.

Taateli-suklaa-kuorrute, noin 1 dl

1,5 dl pehmeitä medjool-taateleita

5 rkl sulatettua kylmäpuristettua kookosöljyä

5 rkl raakakaakaojauhetta

noin 5 rkl vettä tai tarpeen mukaan

Poista taateleista kivet. Sekoita taatelit ja sula kookosöljy tasaiseksi massaksi. Lisää kaakaojauhe ja sekoita. Lisää vettä pieninä määrinä, kunnes saat haluamasi paksuista seosta.

Onnistumisen edellytyksenä on, että taatelit ovat pehmeitä ja mehukkaita. Medjool-taatelit ovat parhaita. Mikäli taatelit tuntuvat kuivilta, liota niitä vedessä noin tunti.