Viime jouluna päätimme uudistaa jouluperinteitä: syödään juuri niitä ruokia, joita tekee mieli, ei yhtäkään valintaa vain koska-tätä-on-aina-ollut-joulupöydässä. Vapauttava ratkaisu, joka toistuu tänäkin jouluna.

Suvun yhteiseen kahvihetkeen ennen joulupyhiä valmistui suolaista ja makeaa, juuri sopiva määrä kahdeksalle hengelle. Piiraan kanssa tarjosin kaupan valmista rosollia, Saarioisten äidit olivat keittäneet ja pilkkoneet porkkanat, punajuuret, perunat. Vaikka kokkailu on mukavaa, voi olla itsellleen armollinen työpäivän jälkeen, kaikkea ei tarvitse tehdä itse alusta alkaen!

Näillä ohjeilla toivotan blogin lukijoille herkullista ja rentouttavaa joulua!

Lohipiiras

1 pkt suolaista piirastaikinaa

200 g kylmäsavulohta suikaleina

1 pussillinen juuressuikaleita

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

3 munaa

4 dl kevytkermaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 tl savupaprikajauhetta

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

200 g juustoraastetta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli taikina piirasvuokaan sopivaksi, leikkaa vuoan pohjalle sopiva pala leivinpaperia, niin piiras on helpompi siirtää tarjoiluvadille. Painele taikina vuokaan niin, että se nousee reunoille asti reilusti. Pistele pohjaan muutamia reikiä haarukalla, niin pohja ei ala kupruilla paistettaessa.

Sekoita täytteen aineet sekaisin. Kaada täyte vuokaan, pane vuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle. Kypsennä piirasta 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Valkoista joulua -täytekakku

4 munaa

2 dl hienoa sokeria

1 dl perunajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

Voitele pyöreä kakkuvuoka voilla tai margariinilla. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Sekoita jauhot huolella keskenään. Vaahdota munat ja sokeri tanakaksi, vaaleaksi vaahdoksi, sähkövatkaimella se kestää noin 10 minuuttia. Lisävolyymiä vaahtoon saat, jos upotat kulhon alaosan tiskualtaassa olevaan kuumaan veteen. Siivilöi jauhot munavaahtoon, sekoita lastalla varovasti käännellen. Kaad taikina vuokaan, kypsennä uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, kokeile kypsyyttä puutikulla: kypsästä kakusta ei irtoa mitään tikkuun. Anna kakun rauhoittua muutama minuutti ennen kun kumoat sen vuoasta. Anna kakun jäähtyä, leikkaa sen jälkeen kakku kahdeksi pyöreäksi levyksi.

Täyte ja kuorrutus

Vaahdota 4 dl kuohukermaa kovaksi vaahdoksi, mausta parilla ruokalusikallisella sokeria ja 2 teelusikallisella vaniljasokeria.

1 dl appelsiinimehua kostuttamiseen

3 dl kevyesti sokeroituja, survottuja hilloja (eli lakkoja)

Koristeluun liotettuja aprikooseja, hopeahelmiä ja sinistä strösseliä

Pane toinen kakkulevy tarjoiluvadille, kostuta se appelsiinimehulla. Levitä puolet hilloista sen pinnalle, lusikoi kermavaahtoa hillojen päälle. Aseta toinen levy edellisen päälle, kostuta mehulla ja levitä loput hillat sen pinnalle. Kuorruta kakku lopulla kermavaahdolla, osan siitä voit pursottaa pinnalle koristeeksi. Koristele omalla tyylilläsi, aprikoosien sijaan voit käyttää suklaarouhetta, kokonaisia hilloja tai kookoshiutaleita.

Täytekakku paranee, jos se saa vetäyty yön yli jääkaapissa! Kakun voi myös pakastaa, koristeet on silloin hyvä lisätä vasta sulaneeseen kakkuun.