tattipiiras

Sateinen alkukesä yllätti metsätiellä iloisesti: hiekkaisille pientareille oli noussut useita esiintymiä männynherkkutatteja. Ruokasuunnitelmat menivät keralla uusiksi ja tatit päätyivät piirakkaan, osa pakkaseen jatkokäyttöä varten. Piirakan voi yhtä hyvin valmistaa tuoreista kauppasienistä, vaikka ne jäävät aromeissa kauaksi herkkutatista, tuosta sienten ykkösestä. Jääkaappiin jääneet kuivahtaneet juustokannikat sopivat hyvin piirakkaan hävitettäviksi.

Kasvimaalta keräsin mausteeksi ruohosipulia ja timjamia, liian voimakkailla mausteilla ei herkkutatin omaa makua kannata peittää.

Herkkutattipiirakka

1 pkt suolaista piirakkataikinaa

tai suolainen piirastaikina: nypi 3,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa ja 150 g kylmää voita murumaiseksi massaksi, sekoita mahdollisimman vähän vaivaten sekaan 1/2 dl kylmää vettä. Muotoile taikina palloksi ja anna levätä kylmässä vähintään puoli tuntia, ettei taikina kutistu paiston aikana.

3-4 herkkutattia paloiteltuina

2 rkl voita

1 sipuli silputtuna

1 pieni kesäkurpitsa tikuiksi leikattuna

2 porkkanaa tikuiksi leikattuina

2 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

2 luomumunaa

50 g juustoa raasteena, esim Manchego tai Pecorino

2 rkl maissitärkkelystä (Maizena tai vastaava)

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

silputtua ruohosipulia ja timjamin lehtiä

Kauli taikina pyöreään piirasvuokaan sopivaksi levyksi niin, että se ylettyy reunoille asti. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kuumenna tattipaloja pannulla ensin ilman rasvaa, lisää voi kun sienet ovat lämmenneet. Lisää pannulle sipulit ja porkkanat, jatka kypsentämistä muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi kesäkurpitsat, kypsennä vielä pari minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla

Sekoita kulhossa kerma, maito, munat, juustoraaste, tärkkelys ja yrtit kunnolla sekaisin.

Kaada pannulta sieni-kasvisseos taikinan päälle. Valuta munamaito kasvisten päälle. Kypsennä uunin alimmalla tasolla noin puoli tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

juhannusleivokset

Kukitetut semifreddo-leivokset, 6-10 kpl koosta riippuen

Semifreddo on jäädyke, joka syntyy ilman sekoittamista jäätymisvaiheessa, se nautitaan hieman pehmenneenä. Yksinkertaisimman version valmistat lusikoimalla kermaseoksen paperisiin muffinssivuokiin. Voit myös lusikoida kakkupohjan kanssa vuorotellen kermaseosta, marjoja ja hilloa pieniin laseihin kerroksittain ja pakastaa ne. Herkkua syntyy ilman kakkupohjaakin, voit korvata sen keksimuruilla. Kuvan leivokset on valmistettu rengasvuuissa, päälle on lisätty muffinssivuuissa jäädyteyt semifreddot. Koristeena on syötäviä orvokkeja, myös ilman torjunta-aineita kasvatettujen ruusujen terälehdet tai syreenin kukat sopivat koristeeksi. Ruusuvesi sointuu marjojen kanssa hyvin yhteen, mutta voit jättää sen poiskin.

Kakkupohja:

1 muna

1/2 dl sokeria

vehnäjauhoja

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaahdota muna ja sokeri, sekoita vehnäjauhot joukkoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille, tasoita noin 1 cm paksuksi kerrokseksi.  Paista uunin keskiosassa noin 7-8 minuutin ajan.

2 dl kuohukermaa

2 dl rahkaa tai turkkilaista jugurttia

2 liivatelehteä + tilkka punaista mehua

3/4 dl sokeria

2 tl ruusuvettä

2 dl (pakaste)marjoja: herukoita, kotimaisia vadelmia, mustikoita

1 1/2 dl hilloa

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sekoita siihen rahka tai jugurtti, marjat, ruusuvesi ja sokeri. Kuumenna tilkka mehua pienessä kattilassa tai mikrossa, sekoita liivatteet kuumaan nesteeseen. Sekoita muutama ruokalusikallinen kermaseosta liivateliemeen, sekoita sitten liemi vaahdon joukkoon. Näin varmistat liivatteen tasaisen sekoittumisen, ettei se jähmety rihmastoiksi kylmään massaan.

Ota kakkupohjasta sopivan kokoisia paloja rengasvuokia tai laseja varten. Leivosten kappalemäärä riippuu täysin siitä, minkä kokoisia vuokia tai laseja käytät. Pane pohjalle kakkupohjan pala, levitä sille hilloa, täytä melkein täyteen kermaseoksella ja peitä kakkupohjalla ja hillolla. Pane pakastimeen vähintään 2-3 tunniksi, ota jääkaappiin pehmenemään puoli tuntia ennen tarjoilua. Voit halutessasi jäädyttää osan täytteestä leivosten pinnalle asetettaviksi hatuiksi muffinssivuuissa.

Koristele kukkasin ja nauti juhlamielellä!