Tuoksuja, värejä, makuja!

Tuoksuja, värejä, makuja!

 

 

Rapeat chili-kalmarirenkaat Samudrapheni masala

500 g mustekalarenkaita

5 rkl mannasuurimoita

6 rkl maissijauhoja

kasvi- tai maapähkinäöljyä friteeraukseen

Marinadi:

4 rkl kasvi- tai maapähkinäöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

3 tuoretta punaista chiliä pieniksi pilkottuina

3 valkosipulinkynttä murskattuina

2 tl tuoretta inkivääriraastetta

1 tl juustokuminaa jauhettuna

1 tl korianterinsiemeniä murskattuina

1 tl suolaa

1. Pane kaikki marinadiainekset pieneen monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Siirrä marinadi matalaan ei-metalliseen astiaan ja lisää kalmarirenkaat. Sekoita hyvin, peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa 1 tunti.

Sekoita kulhossa yhteen mannasuurimot ja maissijauho. Nosta toistaiseksi sivuun.

3. Kuumenna isossa kattilassa tai rasvakeittimessä riittävästi rasvaa friteeraukseen 180-190 asteeseen tai kunnes leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa. Ota kalmarirenkaat marinadista ja leivitä ne mannasuurimoseoksessa. Karista liika leivite ja friteeraa renkaita erissä 1-2 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita.

4. Nosta kalmarirenkaat rasvasta reikälusikalla talouspaperille valumaan. Tarjoa heti. Samalla ohjeella voit valmistaa kuorittuja tiikerirapuja!

 

Valkosipulilla ja chilillä maustetut perunat ja kukkakaali Aloo gobhi

1 pieni kukkakaali

350 g uusia perunoita halkaistuina

2 rkl kasvi- tai maapähkinäöljyä

1 tl mustia tai ruskeita sinapinsiemeniä

1 tl juustokuminansiemeniä

5 isoa valkosipulinkynttä kevyesti murskattuina ja sitten silputtuina

1-2 tuoretta vihreää chiliä pieniksi pilkottuina (poista halutessasi siemenet)

0,5 tl kurkumajauhetta

0,5 tl tai maun mukaan suolaa

2 rkl tuoretta korianteria silputtuna

1. Keitä perunoita kuorineen 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. valuta ja liota niitä kylmässä vedessä puoli tuntia. Kuori perunat halutessasi ja leikkaa ne koosta riippuen kahteen tai kolmeen osaan – palojen tuli olla vain hieman kukkakaalin kukintoja isompia.

2. Jaa kukkakaali pieniin kukintoihin ja ryöppää niitä isossa kattilassa kiehuvassa suolatussa vedessä 3 minuuttia. Valuta ja kasta ne jääveteen, jotta kypsyminen lakkaa, valuta uudelleen. (Meidän sääoloissamme jäähdytyksen voi toteuttaa talvella ulkona pakkasessa.) 

3. Lämmitä kattilassa öljy keskilämmöllä. Kun öljy on kuumaa mutta ei savuavaa, lisää kattilaan sinapin- ja sitten juustokuminsiemenet. Nosta kattila liedeltä ja lisää valkosipuli ja chili. Pane kattila takaisin miedolle lämmölle ja kuullota aineksia hämmentäen, kunnes valkosipuli on hieman ruskistunut.

4. Hämmennä joukkoon kurkumajauhe ja sen jälkeen kukkakaalin kukinnot ja perunat. Lisää suola, nosta lämpöä hieman ja keitä hämmentäen, kunnes kasvikset ovat sekoittuneet hyvin mausteisiin ja lämmenneet sisältäkin.

5. Hämmennä joukkoon pilkottu korianteri, nosta kattila liedeltä ja tarjoa heti.

 

Pilahviriisi Pulao

200 g basmatiriisiä

30 g gheetä (kirkastettua voita)

3 vihreää kardemummapalkoa

2 neilikkaa

3 kokonaista mustapippuria

0,5 tl suolaa

0,5 tl sahramia

4 dl kylmää vettä

1. Huuhtele riisi useamman kerran vettä vaihtaen, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Liota riisiä puhtaassa kylmässä vedessä 30 minuuttia. valuta ja nosta sivuun.

2. Sulata ghee paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä. lisää kardemummapalot, neilikat ja pippurit ja paahda 1 minuutti. Lisää kattilaan riisi ja paahda vielä 2 minuuttia.

3. Lisää riisin sekaan suola, sahrami ja vesi. Kiehauta, vähennä lämpö miedoksi ja keitä riisiä kannen alla 20 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt siihen.

4. Möyhennä riisiä haarukalla. Siirrä riisi isoon tarjoiluastiaan ja tarjoa kuumana.

 

Kurkkuraita Kheèra ka raita

1, 75 dl täysmaitoluonnonjugurttia

1 pieni kurkku

0,25 tl suolaa

0,25 tl sokeria

1 tl juustokuminansiemeniä.

10-12 kokonaista mustapippuria

0,25 tl paprikajauhetta

1. Kuori kurkku ja kaavi siemenet pois. leikka kurkku suupaloiksi.

2 vatkaa jugurtti kulhossa haarukalla tasaiseksi. Lisää suola ja sokeri ja sekoita hyvin.

3. esilämmitä pieni paksupohjainen pannu keskiteholla. Kun pannu on kuuma, katkaise lämpö ja lisää pannuun juustokuminansiemenet ja pippurit. Hämmennä noin 40-50 sekuntia, kunnes ne alkavat tuoksua. Ota mausteet pannusta jäähtymään 5 minuutiksi ja hienonna ne morttelissa.

4. Ota neljäsosa teelusikallinen tätä mausteseosta talteen ja sekoita loppu jugurttiin. Lisää kurkkupalat ja sekoita.

5. Siirrä raita tarjoiluastiaan ja ripottele päälle paahdettujen mausteiden loppu ja paprikajauhe.