tortillatJoulun aika pannaan pakettiin kepeillä eväillä. Tortillojen täytteisiin voi upottaa viimeiset kinkun rippeet ja joulukalat. Täyte onnistuu hyvin pelkillä pavuilla ja pähkinöilläkin, tölkkipavut ovat edullinen ja helppo proteiinin lähde. Pähkinät antavat täytteeseen rapsakkuutta ja oman arominsa, ne ovat uskomattoman ravitsevia, täynnä terveellisiä rasvoja.

Tortillat voi hyvällä omallatunnolla ostaa valmiina. Salsat kannattaa sen sijaan valmistaa itse, purkeissa on useimmiten jotain aivan muuta kuin luulisi. Kaupan guacamolessa on avokadoa noin 3 % – eikä tämä ole vitsi. Limemehu antaa kastikkeelle sekä makua, että auttaa avocadoa säilyttämään heleän vihreytensä.

Kolmen soosin tortillat vähintään neljälle

Guoacamole

2-3 lämmitettyä tortillaa ruokailijaa kohti

2 kypsää avocadoa

1 limen mehu ja vähän kuorta raastettuna

1/8 punaista paprikaa

1 valkosipulinkynsi

1/2 chili

ripaus sokeria ja suolaa

Kuori ja silppua avokado paloiksi, valuta sen päälle limen mehu. Pilko valkosipuli, paprika ja chili aivan pieniksi paloiksi ja sekoita silppu avokadojen joukkoon. Ripauta mausteeksi suolaa ja sokeria, jätä maustumaan kelmun alle.

Tomaattisalsa

3 isoa, kypsää tomaattia

1/2 chili

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

1/8 punainen paprika

1/2 limen mehu

mustapippuria, suolaa

tuoretta korianteria

Pilko tomaatit, korianteri ja sipuli, raasta valkosipulinkynnen, sekoita kaikki aineet kastikkeeksi. Jätä kelmun alle maustumaan

Papukastike

2 tölkillistä erilaisia papuja valutettuina

1 tölkillinen tomaattimurskaa

3 rkl kasviöljyä

1 dl pähkinöitä

2 sipulia paloiteltuna

1 munakoiso itketettynä ja kuutioituna

1 kesäkurpitsa

1 punainen paprika

1 chili silputtuna, ilman siemeniä

jeeraa

savupaprikajauhetta

suolaa, mustapippuria

Kuumenna öljy laakeassa kattilassa, anna mausteiden paistua siinä hetki ja lisää kaikki kasvikset. Kääntele niitä kuumassa kattilassa, lisää sitten tomaattimurska, pavut ja pähkinät. Anna kypsyä kannen alla välillä sekoitellen noin 20 minuutin ajan. Tarjoa kuumana tortillojen ja salsojen kanssa, lisäkkeeksi sopii myös hapankerma tai kevyempänä vaihtoehtona raejuusto.

Hyvästi joulu, loppuvuodesta taas tavataan!