Muhkeat tattaripihvit hampurilaisten väliin.

Ameriikan reissun ainoa kasvishampurilainen oli niin kehno, että kehitin ruokaisat tattaripihvit ja mehevän kaalisalaatin kasvishampurilaisiin. Pihvejä voi syödä toki ilman sämpylöitäkin, vaikkapa kotoisan pottumuussin kanssa. Puolitoistavuotias Pinja pisteli mumman pihvejä hyvällä ruokahalulla.

Tässä on ohje suureen annokseen, osan pihveistä voi pakastaa. Samalla vaivalla valmistuu isompikin määrä, uunissa paistamalla ilman hellan ääressä seisoskelua ja paistokäryä. Kaupan kasvispihvien kilohintoihin verrattuna kotitekoiset ovat huomattavasti edullisemmat!

Tattaripihvit

4 dl tattaria

2 dl soijarouhetta

3 perunaa

1 prk maissia

300 g juuriselleriä

1 pieni kesäkurpitsa

1 sipuli

2 munaa

4 dl perunoiden  ja sellerin keitinlientä

3 dl vehnäjauhoja

1/2 dl kasviöljyä

50 g voimakasta juustoa raastena, esim. Pecorino

3 valkosipulinkynttä

3 rkl tomaattipyrettä

2 tl suolaa

1 tl cayannepippuria

1 rkl jeeraa

1 ruukullinen tuoretta korianteria

Pane tattarit likoamaan pariksi tunniksi, valuta siivilässä ja kaada suureen kulhoon. Kuori perunat ja selleri, keitä ne vedessä pehmeiksi. Ota 4 dl keitinlientä talteen, survo perunat ja selleri liemen kanssa perunanuijalla soseeksi, lisää sose tattarien joukkoon. Lisää edellisten joukkoon soijarouhe, hienoksi raastettu kurpitsa ja valkosipulinkynnet, silputtu sipuli, öljy, mausteet, tomaattipyree, munat ja vehnäjauhot. Sekoita voimakkaasti, vehnäjauhojen gluteeni sitoo taikinan koossa pysyväksi. Anna taikinan turvota pari tuntia jääkaapissa.

Jos haluat tehdä gluteenittomia pihvejä, käytä pelkkiä perunoita eli lisää perunoiden määrä viiteen ja korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Vegaaniversiossa voi kananmunat korvata desillä seitania, joka sekoitetaan vehnäjauhoihin.

Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia pihvejä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, annoksesta tulee pari pellillistä. Sipaise pullasudilla öljyä pihvien pintaan, paista kauniin ruskeiksi 230 asteessa, noin 20 minuuttia. Anna pihvien vetäytyä kymmenisen minuuttia paistamisen jälkeen, niiden rakenne kiinteytyy. Tee sämpylöistä ja pihveistä hampurilaisia, lisäkkeeksi sopii kaalisalaatti eli amerikkalaisittain coleslaw. Hampurilaisten väliin voi lisätä mielensä mukaan majoneesia, ketsuppia, juustoa ja tomaattia.

Klassinen cole slaw hiukan muokattuna

Kaalisalaatti eli coleslaw

1 nuori kaalinpää

1 omena

majoneesiin 1 keltuainen ja 1,5 dl rypsiöljyä

1 dl turkkilaista jugurttia

2 rkl raastettua piparjuurta

1 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

1 rkl sokeria

3 rkl kapriksia

Valmista ensin majoneesi: riko keltuaisen rakenne pyöreäpohjaisen kulhon pohjalla, vatkaa sekaan öljy ensin tipottain ja sitten ohuena nauhana jatkuvasti vatkaten. Sekoita muut kastikkeen aineet majoneesiin.

Suikaloi kaali ja omena, sekoita kastike niihin. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa tunti pari ennen tarjoilua. Jos haluat perinteista coleslawia, korvaa omena parilla pienellä porkkanalla ja jätä kaprikset pois.