Täysjyväpastasta ja soijarouheesta valmistettu makaronilaatikko on superterveellistä ja lisäksi herkullista arkiruokaa: hitaita hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja runsaasti proteiinia. Laatikon voi valmistaa täysin vegaaniseksi korvaamalla munat soijajauholla ja käyttämällä jotain kasvisperäistä maitoa. Gluteenittomista makaroneista valmistuu gluteeniton vaihtoehto.

Laatikon seuraksi valmistin värikästä Bombayn kukkakaalia, jonka mausteet on lainattu Bambayn perunoilta. Niitä voi valmistaa samaan tapaan kuin kukkakaalia uusista perunoista vaikka grilliruokien seuraksi, jahka kotimaisia uusia perunoita on tarjolla.

Soija-makaronilaatikko

500 g täysjyväpastaa

2,5 dl soijarouhetta

1 iso sipuli silputtuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 litra rasvatonta maitoa tai soijamaitoa

4 munaa tai 1 dl soijajauhoa

2 dl kaurakermaa

3 tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 tl paprikajauhetta

2 tl kuivattua timjamia

2 rkl kasvisöljyä vuoan voiteluun

Voitele iso vuoka öljyllä ja pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Keitä pasta lähes kypsäksi, kaada lävikköön valumaan. Sekoita tyhjässä pastakattilassa maito, kerma ja munat tai soijajauho, lisää mukaan suola ja mausteet. Säästät tiskiä, kun et ota tähän tarkoitukseen uutta kulhoa. Arkisen ruoanvalmistuksen täytyy mielestäni olla mahdollisimman helppoa! Isosta makaronilaatikosta syö neljä henkeä pari kertaa, pientaloudessa sitä riittää evääksi töihin tai pakastimeen pelastamaan kiireisiä hetkiä.

Kaada keitetty pasta, sipulit ja soijarouheet vuokaan ja sekoita ne, tasoita ainekset lastalla. Kaada munamaito vuokaan. Kypsennä uunin keskitasolla puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Bombayn kukkakaali

1 kukkakaali

0,5 dl öljyä

1 rkl kurkumaa

2 tl jeeraa

1 rkl Garam Masala-mausteseosta

1 chili

2 valkosipulinkynttä

0,5 dl vettä

0,5 dl seesaminsiemeniä

Leikkaa kukkakaali isoiksi haarukkapaloiksi. Kuumenna öljy noin 3 litran kattilassa, lisää mausteet ja anna niiden paahtua hetki makujen avautumiseksi. Lisää valkosipuli ja chili, kuullottele niitäkin hetki. Lisää kukkakaalit, kääntele niitä mausteöljyssä niin, että ne maustuvat kauttaaltaan. Lorauta vettä kattilan pohjalle, sulje kansi ja anna hautua noin 20 minuutin ajan kannen alla, sekoita pari kertaa kypsymisen aikana. Lisää seesaminsiement kypsien kukkakaalien joukkoon.

Kurkuma kukkakaalille  ihanan keltaisen värin, se tekee myös hyvää aivojen terveydelle!