Marengit ovat helppoja valmistaa edullisista raaka-aineista. Niitä voi syödä ihan sellaisinaan, käyttää koristeina kakuissa tai lisukkeena jälkiruoissa. Mikä parasta, marengit ovat luontaisesti gluteenittomia ja ne onnistuvat myös vegaanisina agua fabasta eli papupurkin liemestä. Paras lopputulos minun mielestäni tulee suolattomien kikherneiden liemestä (esim S-ryhmän kauppojen myymät Tescon luomukikherneet).

Muutama kunnon metallinen tylla eli pursotinpussin suukappale nostaa sokerileipurihommat uudelle tasolle. Ostin ensimmäisen nailonkankaisen pursotinpussini ja ruusutyllan 18-vuotiaana, ne ovat käyttökunnossa edelleen. Kunnon tylla on terästä ja riittävän iso pysyäkseen kiinni pursotinpussin suulla, jos pursotettava massa on kiinteähköä. Muoviset suukappaleet jättäisin suosiolla kauppaan, mieluiten kokonaan valmistamatta!

 

Kuvassa olevat marengit on pursotettu isommalla kruunutyllalla, pienempi tylla sopii erinomaisesti kakkujen kermaruusukkeiden pursottamiseen. Nykyisin käytän kertakäyttöisiä pursotuspusseja hygieniasyistä. Hätätapauksessa käy tavallinen pakastuspussi, silloin on paras vahvistaa pussin suu maalarinteipillä tyllaan kiinni.

Marenkeja on kolmea tyyppiä. Ranskalainen marenki valmistetaan huoneenlämpöisistä valkuaisista ja sokerista. Sveitsiläinen marenki vaahdotetaan kuumassa vesihauteessa niin, että massa tulee 60-asteiseksi. Italiaiseen marenkiin lisätään sokeri 118-ateisena sokeriliemenä, lisäämällä se puolikovaan valkuaisvaahtoon ja vatkaamalla sen jälkeen massa kylmäksi. Viimeksi mainittu sopii erinomaisesti kakkujen kuorrutuksiin ja erilaisten moussejen perustaksi.

Yksinkertaiset marengit, uunipellillinen

100 g valkuaisia tai suolatonta kikhernepurkin lientä

200 g sokeria tai tomusokeria

(2 tl vaniljasokeria, elintarvikeväriä)

Pane uuni lämpenemään 100 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellin päälle. Laita pursotusvälineet valmiiksi. Voit myös lusikoida taikinan nokareiksi leivinpaperille tai pursottaa pelkällä pussilla, jonka toiseen alakulmaan on leikattu 1-2 cm aukko.

Vaahdota valkuaisia tai papulientä noin viisi minuuttia sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista, jatkaa vatkaamista toiset viisi minuuttia. Lisää loput sokerit, vatkaa kunnes vaahto on todellä jämäkkää, huiput jäävät näkyviin, kun otat vispilän pois vaahdosta. Mausta marengit halutessasi vaniljasokerilla. Marenkimassan voi myös värjätä elintarvikeväreillä pastellinväriseksi.

Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota pikkuleiviksi leivinpaperin päälle. Älä purista pussia liikaa, harjoittelemalla saat tuntuman pursotustekniikkaan. Epäonnistuneet pursotukset voi kaapia lastalla takaisin pussiin.

Pane pelti uunin keskitasolle. Koosta riippuen marengit vaativat tunnin tai kahden kypsymisajan. Valmis marenki tuntuu kevyeltä eikä sen sisus ole enää kostea – karamellimäistä venyvää olemusta sisustassa saa olla. Uuninluukusta on hyvä pyyhkiä pari kertaa paiston aikana kosteus pois. Anna marenkien jäähtyä ja säilytä ne ilmatiiviissä purkissa huoneenlämmössä.