Jos pakastimessa on vielä edellisen kesän mustikoita, kannattaa ne jalostaa kevään juhlapöytien herkuiksi. Valkosuklaalla ja mustikoilla höystetty juustokakku korvaa täytekakun, pinnalle lisätyt mustikat takaavat täytteen mehevyyden. Sitruuna antaa lisää potkua mustikkaleivonnaisiin, joiden maku saattaa muuten jäädä liian latteaksi. Perinteisen amerikkalaisen  juustokakun tapaan tämä tuhti kakku valmistetaan uunissa kypsentämällä.

Uunipellillisestä mustikkamuropiirakkaa riittää isollekin joukolle. Pieniksi paloiksi annosteltuna sen voi nauttia sormiruokana, pelillisestä tulee 30-50 palaa. Muroseos on tehty kuorellisista manteleista, se antaa leivonnaiselle toskakakkumaisen vivahteen.

Valkosuklainen mustikkajuustokakku

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

125 g suolatonta voita

1 sitruunan raastettu kuori

1 luomumuna

Nypi jauhot ja voi ryynimäiseksi seokseksi, lisää sitruunan kuori ja muna, sekoita mahdollisimman vähin liikkein taikina tasaiseksi. Laita taikina lepäämään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Täyte:

3 dl mustikoita

1 sitruunan mehu

1,5 dl sokeria

1 vaniljatangon siemenet tai 1 rkl vaniljasokeria

300 g maustamatonta tuorejuustoa

130 g valkosuklaata

3 dl kermaa

4 munaa

3 rkl perunajauhoja

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita mustikoita lukuunottamatta kaikki täyteen aineet keskenään tasaiseksi massaksi.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan väliin leivinpaperi. Kauli taikina niin suureksi pyöreäksi levyksi, että se ulottuu vuoan reunoille. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan, painele taikina tiiviisti vuokaan, pistele taikinaan haarukalla muutamia reikiä. Pane taikinan päälle toinen voipaperi ja asettele sen päälle painoksi kuivia herneitä tai  piparimuotteja auttamaan reunoja pysymään korkealla esipaistamisen ajan. Paista pohjaa 10 minuuttia, ota se pois uunista ja laske lämpö 175 asteeseen. Kaada täyte pohjan päälle, lisää lopuksi jäiset mustikat sen pinnalle. Kypsennä juustokakkua tunti ja 10 minuuttia ritilän päällä uunin alimmalla tasolla. Jos käytät tuoreita mustikoita, kypsyy torttu tunnissa. Irrota torttu varovasti vuuasta vasta hyvin jäähtyneenä.

 

Mustikkamuropiirakka

Pohja:

5 munaa

3 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

200 g voita

1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

1 dl maitoa

3/4 dl sitruunamehua

6 dl mustikoita

Muroseos:

100 g kokonaisia, kuorellisia manteleita

2 dl tomusokeria

50 g voita

1/2 tl suolaa

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin omassa kulhossaan. Sulata taikinan voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, anna jäähtyä.  Jos lisään voin kuumana taikinaan, rupeaa leivinjauhe reagoimaan välittömästi eikä se nostata enää taikinaa uunissa.

Vaahdota munat ja sokeri riittävän suuressa kulhossa. Lisää maito, sitruunamehu, sulatettu voi ja jauhot mahdollisimman vähän sekoittaen munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille, tasoita kevyesti lastalla. Ripottele mustikat mahdollisimman tasaisesti taikinan päälle. Pane pelti uuniin keskitasolle.

Valmista muroseos hienontamalla mantelit yleiskoneen leikkurilla, niihin saa jäädä myös hieman suurempia murusia. Sekoita niihin paloiteltu voi ja tomusokeri. Kun piirakka on paistunut uunissa 20 minuuttia, ripottele muruseos taikinan päälle. Anna piirakan kypsyä vielä 25 minuuttia, yhteensä paistoaika on 45 minuuttia. Leikkaa jäähtyneenä haluamasi kokoisiksi paloiksi.