Paltamon metsän mustikat päätyivät rahkan kaveriksi.

Kun päivät alkavat pidentyä, on korkea aika ruveta käyttämään kesällä säilöttyjä marjoja, että pakastimeen tulee tilaa seuraavan kauden sadolle. Minulle ainakin tuppaa käymään niin, että kallisarvoista marjoja ja sieniä säästelee ties minkä pahan päivän varalle ja sitten tulee kiire loppukesästä syödä pakastin tyhjäksi. Marjatortut, piiraat ja kiisselit ovat helppoja ja nopeita herkkuja, kaiken lisäksi täynnä hyvää tekeviä vitamiineja ja flavonoideja. Mustikka auttaa näkemään pimeässä!

Pohja:

150 g digestivekeksejä

100 g huoneenlämpöistä voita

3 rkl intiaanisokeria tai fariinisokeria

Täyte:

2 prk kermarahkaa

2 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1/2 dl sitruunamehua

4 liivatelehteä

5 dl mustikoita

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita irtopohjavuuan pohjan päälle leivinpaperiarkki, kiinnitä reuna niin, että paperi jää sen ja pohjan väliin. Murskaa keksit jauhelmaksi, sekoita niihin pehmeä voi. Painele muruseos vuoan pohjalle, ripottele päälle sokeri. Uunissa sokeri sulaa rapeaksi kerrokseksi muruseoksen päälle ja antaa pohjalle  paahtosokerin aromia. Sokerikerros auttaa pohjaa säilymään rapeana, pohja ei ole suoraan kosketuksissa kostean täytteen kanssa. Paista pohjaa uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa, lisää pehmenneet liivatteet. Vaahdota kerma, lisää siihen rahka, sokerit ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivateliuos ohuena nauhana täytteen joukkoon jatkuvasti sekoittaen. Lisää lopuksi mustikat. Kaada täyte jäähtyneenä pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä viileässä 3-4 tuntia tai yön yli.

Mustikoiden sijaan voit tietenkin käyttää muita marjoja tai hedelmäpaloja, hapokkaiden marjojen kanssa ei tarvitse sitruunamehua! Pohjan voi tehdä myös pipareista tai kaurakekseistä, puolet voista voi korvata sulatetulla valkosuklaalla ja jättää siinä tapauksessa sokerin pois. Piparipohja sopii erityisen hyvin yhteen puolukan kanssa.