Mikään muu ei ole tärkeää kuin puutarhanhoito, sen tiesivät jo muinaiset kiinalaiset! Kotipuutarhan voi perustaa ikkunalaudalle, parvekkeelle tai viljelypalstalle. Jotta homma sujuu ja satoa kasvaa korjattavaksi, on perusasiat hyvä opiskella.

Bella Linde (teksti) & Lena Granefelt (valokuvat): Omasta maasta – omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja (suomennos Kirsi Tanner, Minerva 2016)

Uusia puutarhakirjoja ilmestyy joka kevät yhtä varmasti kuin muuttolinnut palaavat Suomeen etelästä. Bella Linden ja Lena Granfeltin opas on erinomainen ensikertalaisen viljelijän perusteos. Se kertoo selkeästi kaiken kotipuutarhan vuodenkierrosta, jokaiselle kuukaudelle riittää tekemistä.

Viljelijän kevät alkaa puutarhan suunnittelusta, siementen hankinnasta ja taimien kasvatuksesta. Kesä tuntuu olevat paljon lähempänä, kun voi seurata ikkunalaudalla kasvavien taimien kehitystä. Selkeän oppaan avulla voi taimien kylvön ajoittaa oikein, jotta kasvit ehtivät kasvaa sadoksi Suomen lyhyen kesän aikana.

Opas on kirjoitettu Ruotsin oloihin, mutta varsin hyvin ruotsalaiset oppaat pätevät Suomen kasvukauteen. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä lyhyemmäksi viljelykausi käy. Oma kokemukseni on, että V-VI-vyöhykkeillä kasvihuone tai lasitettu parveke ovat erinomaisia kasvukauden pidentäjiä, koleina kesinä eivät kaikki kasvit ehdi  avomaalla kasvaa täyteen mittaansa. Kokemus opettaa ja kesät ovat hyvin erilaisia. Kuitenkin monen kasvin kasvimaalla aina jokin kasvi onnistuu yli odotusten!

Nyt on oikea aika pistää tomaatin ja chilin taimet kasvamaan ja esikasvattaa persiljaa. Viljelyruukut voi laittaa valmiiksi taimien koulimista varten, tähän tarkoitukseen sopivat hyvin maitopurkit ja muut elintarvikkeiden puhdistetut pakkaukset.

satoa nurmikolla

Kirja opastaa luonnonmukaiseen viljelyyn kompostin hoitamisesta lähtien. Aloitteleva viljelijä saa neuvoja tarpeellisten työvälineiden hankintaan, muuten saattaa puutarhakaupassa iskeä paniikki monenlaisten erikoistyökalujen äärellä. Sadon säilöntään on hyviä vinkkejä kuivaamisesta hapattamiseen. Kasvien ravintoarvotkin tulevat tutuiksi, kotitarveviljelijä on varsinainen superfoodien kasvattaja. Puutarhassa puuhailu on monipuolista hyötyliikuntaa raittiissa ilmassa, sen on todettu olevan hyväksi myös mielenterveydelle.

Maanviljelyssä on kyse myös maan hoitamisesta. Osa ravinteista siirtyy maasta kasveihin, lannoituksella ne on pautettava siihen. Kastemadot ja maan mikrobit ovat puutarhurin tärkeitä apulaisia, tervehdi iloisesti jokaista mullasta löytyvää matoa ja tarjoa niille kasvinjätteitä ravinnoksi. Hoitamaton maa köyhtyy, satomäärät vähenevät ja kitukasvuiset kasvit tulevat alttiiksi kasvitaudeille ja tuholaisille. Pidä huoli maasta, niin se tuottaa sinulle hyvän sadon!

Erinomaisia ovat kirjan ohjeelliset taulukot, joista voi suurin piirtien arvioida, kuinka paljon neliömetriä kohti on satoa odotettavissa mistäkin kasvista. On turhaa kylvää kerrallan koko pussillista sellaisen kasvin siemeniä, jonka yhdellä kertaa valmistuvaa satoa ei kykene syömään tai säilömään. Muistan hyvin ensimmäisen mangoldisatoni, joka yllätti runsaudellaan!