Kappale kevätaurinkoa lautasella!

Pääsiäispöytään on Venäjän ortodoksien ruokaperinteestä meillekin kotiutunut pasha, täysrasvainen rahkaherkku, jota syödään pääsiäisleivän, kulitsan, kanssa. Samaan makumaailmaan pääsee juustotortulla, jossa yhdistyvät tuorejuusto, appelsiini ja vanilja.

Pohja:

150 g digestivekeksejä tai pipareita

80 g huoneenlämpöistä voita

1 rkl kookosjauhoa tai – hiutaleita

Pyöräytä yleiskoneella kaikki ainekset tasaiseksi massaksi tai hienonna ensin keksit puunuijalla ja sekoita sitten voi ja kookos joukkoon. Levitä irtopohjavuuan halkaisija 24-26 cm) pohjalle, paistele haarukalla reikiä ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Jätä jäähtymään.

Täyte:

250 g mascarponea

150 g appelsiinituorejuustoa

1 dl kevytkermaa tai turkkilaista jugurttia

1/2 dl maitoa

1 dl appelsiinituoremehua

200 g valkosuklaata

1/2 dl sokeria

6 liivatelehteä

1 appelsiinin hienoksi raastettu kuori,

hedelmäliha viipaleina tortun päälle

Appelsiinisiirappiin kakun päälle: 50 g glukoosisiirappia tai appelsiinimarmeladia, 1/2 dl appelsiinituoremehua

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito pienessä kattilassa, sekoita pehmenneet liivatteet joukkoon, purista niistä ensi ylimääräinen vesi pois. Jätä odottamaan. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa.

Sekoita mascarpone, tuorejuusto, kerma, appelsiinikuoriraaste, valkosuklaa ja sokeri huolellisesti tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi appelsiinimehu ja sen jälkeen liivate jatkuvasti sekoittaen. Happaman mehun lisääminen maitotuotteisiin voi saada ne leikkaantumaan: maidon valkuaisaineet hyötyvät eli koaguloituvat hapon vaikutuksesta. Siksi kerma on saatava ensi turvallisesti muiden aineiden joukkoon, ennen kun lisäät mehun.

Kaada täyte pohjan päälle, tasoita pinta kauniiksi. Kuori appelsiinista valkoinen kuori huolella pois, leikkaa se viipaleiksi. Pane siirappi tai marmeladi veden kanssa kattilaan, lisää appelsiiniviipaleet. Keitä kohtalaisella lämmöllä appelsiineja niin, että ne hieman pehmenevät. Nosta ne varovasti pois liemestä ja asettele hyötyneet täytteen pinnalle. Keitä appelsiinisiirappia vielä muutama minuutti, valuta se sen jälkeen tortun pinnalle.

Anna tortun hyytyä vähintään 3-4 tuntia viileässä, mieluiten yön yli. Pääsiäispöytään voit koristella tortun pääsiäisnamuilla.