Puna-ja viherherukat raikastavat Pavlovan

Puna-ja viherherukat raikastavat Pavlovan

Venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan mukaan  nimetyn hienostuneen mutta helpon jälkiruuan perustana on mieluiten kotona tehty marenki. Syksyn kirpeät marjat, vaniljalla maustettu kermavaahto ja marenki muodostavat yhdessä tasapainoisen kokonaisuuden: makeaa, hapokasta, rapeaa ja suussa sulavaa. Jälkiruuan alkuperää ei valitettavasti ole aukottomasti selvitetty, jääköön siis luokittelematta sitä minkään maan keittiön tuotteeksi. Lopputulos on yksinkertaisuudessaan nerokas joka tapauksessa! Tämä herkku on luontaisesti gluteeniton, sopii siis keliaakikoille juhlavaksi aterian päätökseksi.

Toki Pavlovan voi koota kaupan marengeista, mutta niistä valitettavasti puuttuu kotitekoisten ranskalaisten marenkien monivivahteinen aromi ja rakenne: ulkoa rapeaa, sisältä mukavan venyvää, aromissa karamellisoitunutta sokeria. Marengin tekeminen on helppoa, etenkin ranskalaiseen tapaan. Tässä perusohje, jolla saat pellillisen marenkia. Marenki säilyy pari viikkoa tiiviissä rasiassa, pidempään säilytettäessä sen rakenne kärsii.

Marenkien valmistuksessa on kolme eri tapaa: ranskalainen, sveitsiläinen ja italialainen. Sveitsiläinen marenkitaikina vaahdotetaan kuumassa vesihauteessa, italialaiseen marenkiin käytetään kuumaa sokeriliuosta ja ranskalainen marenki valmistetaan kylmänä. Marengit onnistuvat parhaiten, jos valkuaiset eivät ole aivan tuoreista munista peräisin.

Ranskalaiset marengit

3 valkuaista (90 g)

180 g Siro hienoa sokeria

(1 vaniljatangon siemenet)

Pane uuni lämpenemään 110 asteesee. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja puolet sokerista kiinteäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Sekoita loput sokerista lastalla varovasti nostellen vaahtoon. Pursota tai nostele lusikalla marenkimassaa leivinpaperilla päällystetylle pellille noin 8 cm halkaisijaltaan oleviksi kakuiksi.

Kypsennä marenkeja 110-asteisessa uunissa tunnin ajan, avaa luukkua varovasti muutaman kerran kosteuden poistumiseksi. Laske lämpö 80 asteeseen, pane uuninluukun väliin puukauha ja anna marenkien kuivua vielä pari tuntia alemmassa lämmössä. Valmiit marengit ovat kevyitä, päältä kuivan rapeita mutta sisältä venyviä.

Pavlovat kotipihan marjoista kuudelle

1-2 marenkikiekkoa ruokailijaa kohti

2 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria

5 dl kotipihan marjoja: herukoita, vadelmia, mustikoita

0,5 dl tummaa suklaakastiketta (kuumenna 1dl kevytkermaa ja sulata siihen 75 g tummaa suklaata)

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi, mausta vaniljalla ja sokerilla. Asettele marenkikiekot annoslautasille, lusikoi niiden päälle kermaa peittämättä kokonaan marenkeja kerman alle. Lopuksi ripottele marjat kauniisti kermavaahdon päälle ja marenkikiekon reunoille. Pakastetut herukat ja vadelmat sopivat tähän erinomaisesti, mansikat vettyvät sulaessaan liikaa. Viimeistele annokset suklaakastikkeen huiskaisulla.