Soppaa ja sielunhoitoa samalla lautasella!

Makkaralla höystetty keitto on tuhtia talviruokaa. Kotimaiset juurekset ovat vielä kevättalvella erinomaisessa kunnossa, lyövät laudalta pakastevihannekset. Mikä parasta, juurekset, sipulit ja perunat ovat edullisa ja niitä löytyy jokaisesta lähikaupasta. Perunoiden ja juuresten pilkkomisessa menee pieni tovi, mutta muuten keitto syntyy kuin itsestään! Iso kattilallinen höyryävää, tuoksuvaa soppaa on arjen rakkauden tekoja.

Monipuoliset raaka-aineet takaavat keiton täyteläisyyden, punajuuri antaa aivan ihastuttavan värin. Tomaatti sakeuttaa lientä sopivasti. Makkaraksi käytin Hälsans Köket-sarjan kasvis-chorizoa, sen sijaan voi käyttää mitä tahansa mausteista makkaraa. Harissa-tahna sopii mielestäni oivallisesti tuhtien keittojen mausteeksi, sitä voi annostella oman maun mukaan. Puoli teelusikallista on hyvä aloitusannos, maistele ja lisää tarvittaessa.

Punajuuri-makkarakeitto

1/2 dl kasviöljyä

4 kiinteää perunaa kuutioituna

2 suurta punajuurta kuutioituna

2 porkkanaa kuutioituna

1/2 pienehkö juuriselleri kuutioituna

1-2 sipulia pilkottuna

2 valkosipulinkynttä raastettuna

1 prk paseerattua tomaattia

7-8 dl kasvislientä tai vettä

2 suolakurkkua kuutioina, 1 dl kurkkujen lientä

1 tl kuivattua timjamia ja basilikaa

1/2-1 tl harissaa tai cayannepippuria

suolaa

1 pkt kasvismakkaroita viipaleina

Lorauta öljy kattilaan, kuullottele kuumassa öljyssä  harissaa, valkosipulia ja sipulia, lisää punajuuret, selleri, paseerattu tomaatti ja vesi, anna kypsyä kannen alla 15 minuuttia. Lisää sen jälkeen porkkanat ja perunat, keitä kypsiksi noin 15 minuuttia. Lisää lopuksi suolakurkut liemineen, yrttimausteet ja makkaraviipaleet. Anna makujen tasaantua miedolla lämmöllä kannen alla vielä 10 minuuttia. Tarjoa höyryävän kuumana!