Laskiaisena on tapana syödä kuumaa hernerokkaa pulkkamäen jälkeen. Tässä on tarjolla vaihteeksi punainen keitto laskiaiseksi, raaka-aineena punajuuri ja kukkakaali. Maustoin keiton reilusti curryllä, ruokaisuutta lisäävät punaiset linssit. Ne ovat palkokasveista ehdoton suosikkini: niitä ei tarvitse liottaa, ne kypsyvät nopeasti ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Samoista aineksista saa aikaan riisin kanssa tarjottavan kasviscurryn, kun lisää vettä vain puolet ja jättää kerman pois eikä soseuta ruokaa. Valmiit currytahnat ovat vahvuudeltaan erilaisia, parempi lisätä mausteisuutta vähitellen kuin maustaa yli heti kättelyssä. Etnisissä pikkupuodeissa on parhaat maustetahnat, viime viikolla löysin Oulun Hallituskadulta pienen aasialaisen elintarvikepuodin, hyvä lisä kauppahallille, jonka aukioloajat ovat harmillisen suppeat työssäkäyvälle.

1 kg punajuuriakuorittuina ja lohkottoina

600 g kukkakaali lohkottuna

1 sipulia pilkottuna

4 valkosipulinkynttä purerrettuina

pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna

3 rkl kookos- tai kasviöljyä

3-4 rkl mietoa currytahnaa

2 tl juustokuminaa

1 rkl sokeria tai hunajaa

1 dl punaisia linssejä

1 l vettä

400 g kookosmaitoa

2 dl kermaa

1/2 sitruunan mehu

2-3 tl suolaa

Pinnalle yrttiöljyä: sekoita sauvasekoittajalla tai huhmaressa kasviöljyä, ripaus suolaa sekä korianteria, silolehtistä persiljaa tai basilikaa vihreäksi, amoraattiseksi öljyksi keiton pinnalle.

Kaada öljy suureen kattilaan, lisää curry ja juustokumina, anna sihistä kuumassa öljyssä hetki, niin että mausteiden maut avautuvat. Lisää valkosipuli, inkivääri ja sipulit, kuullottele hetki öljyssä ja lisää punajuurilohkot. Kaada mukaan vesi ja linssit, jätä kannen alle kypsymään miedolle lämmölle 30 minuutiksi. Lisää sitten suola ja kukkakaali, jatka kypsentämistä 15-20 minuuttia, kunnes kukkakaali on niin kypsää, että se soseutuu. Lisää kookosmaito, kerma ja sokeri ja kuumenna. Soseuta keitto sileäksi sosekeitoksi. Lisää lopuksi sitruunanmehu, tarkista suola ja lisää tarvittaessa curria tai pippuria. Annostele lautasille, tiputtele lusikalla mausteöljyä pinnalle. Jos vedät veitsen kärjen öljytipan tai -juovan läpi, saat aikaan marmorimaisia kuvioita. Ruualla saa vähän leikkiäkin, jos ei pilaa sitä 🙂