Tähtianiksen lento kermapilven päällystämässä kiisselissä!

Kasvimaan satokausi alkaa raparperilla, raikkaalla ja monikäyttöisellä kasvilla. Käsittämättömällä vauhdilla varret työntyvät maan lämmettyä mullan alta ja lehdet aukeavat komeiksi viuhkoiksi. Lehtiä ei valitettavasti voi syödä, niissä raparperin sisältämää oksaalihappoa on liiaksi asti. Oksaalihapon vaikutuksen neutralisoimiseksi raparperin kanssa on syytä nauttia jotain kalsiumpitoista, esimerkiksi maitotuotteita.

Raparperia on helppo kasvattaa, voit pyytää ystävää tai naapuria lohkaisemaan oman raparperinsa juurakosta sinulle osan. Tee sille kohopenkki, lannoita hevosen lannalla ja istuta juurakon pala mullan alle. Ei aikaakaan, kun mullasta työntyvät ensimmäiset versot. Jo seuraavana kesänä voit korjata satoa omasta raparperistasi. Kuivana kesänä sitä kannattaa kastella kasvun vauhdittamiseksi. Raparperia voi yhdistää mansikan ja vadelman kanssa hilloihin, se tuo mukaan sopivasti hapokkuutta.

Ensimmäiset raparperin varret päätyivät kiisseliin, jossa hapokasta makua sävyttää tähtianis. Kiisseli on melkein juotavaa, siksipä tarjoan sen laseista kuin juhlavammankin drinkin. Rapean vohvelin ja kermavaahdon kanssa kokonaisuus on aivan täydellinen. Kiisselit ovat meille niin tuttuja jälkiruokia, että ei tule ajatelleeksi niiden olevan venäläisen keittiön yleisin jälkiruoka, kiisseli sanakin tulee meille venäjän kielestä.

Rapaperitaivas – tähtianiksella maustettu raparperikiisseli

7 dl vettä

200 g raparperia eli 2-3 vartta

3/4 dl sokeria

2 tähtianista

ripaus jauhettua kanelia

3 tasaista rkl perunajauhoja + 0,5 dl vettä

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, lisää mausteet ja pistä kattila liedelle kuumenemaan. Pese ja harjaa raparperi, leikkaa juurakon jäänteet varresta pois. Leikkaa raparperin noin 1 cm viipaleiksi. Lisää viipaleet kiehuvaan veteen, anna kypsyä muutama minuutti kunnes raparperi on pehmennyt. Ota kattila liedeltä. Sekoita perunajauhot kylmään veteen, kaada seos ohuena nauhana kattilaan, koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takasin liedelle ja anna sen kiehahtaa, muutaman kuplan pulpahdus riittää. Liian pitkään keitetystä kiisselistä tuppaa tulemaan venyvää.

Tarjoa jäähtynyt kiisseli kermavaahdon, vaniljakastikken tai maitoon keitetyn puuron kanssa.