Silakoista saa juhlavaakin tarjottavaa.

Itämeren silakka on hieno kala, mutta se on joutunut huonoon valoon pcb- ja dioksiinipitoisuuksiensa vuoksi. Eviran mukaan isoja silakoita (17 cm pituisia perkaamattomina) voivat lapset ja muut riskiryhmät syödä vain 1-2 kertaa kuukaudessa. Pienempiä silakoita eivät rajoitukset koske. Ihmisen aiheuttamia kemikaalilisäyksiä lukuun ottamatta kala on terveellistä ruokaa, Evira suosittaa sen syömistä pari kertaa viikossa, eri lajeja vaihdellen. Valtaosa suomalaisten lautaselle päätyvästä kalasta on nykyisin norjalaista, kasvatettua lohta. Viime vuosituhannella lohi oli juhlaruokaa, arkena syötiin silakkaa – ja norjalaista pakasteseitiä.

Perinteisesti silakat on syöty paistettuina, etikkasilakoina tai silakkalaatikkona. Lähdin tekemään silakkalaatikkoa, mutta päätin purkaa sen osiin: silakat omaan vuokaansa ja perunat sipulien kanssa annosvuokiin. Silakkalaatikon kanssa usein tarjotun etikkapunajuuren muunsin punajuuripyreeksi, jossa juureksen makeutta tasapainottaa suolainen vuohenjuusto. Piparjuuri antaa potkua silakalle, voi ja sitruunamehu tasapainottavat makukokonaisuutta.

 

Mausteiset uunisilakat

0,5 kg silakkafileitä

50 g voita

2 rkl piparjuurta raastettu (tuubissa myytävä käy hyvin)

2 tl suolaa

1 tl jauhettua mustapippuria

2 rkl Worcertershire-kastiketta tai 1 tl maustepippuria + ripaus jauhettua neilikkaa

0,5 dl oliiviöljyä

0,5 dl sitruunamehua

rosepippureita, 2 laakerinlehteä

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hiero voi ja piparjuuri tasaiseksi tahnaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Sujauta jokaisen fileen sisään nokare maustevoita, taita file takaisin kalan muotoon. Lado täytetyt silakat limittäin uunivuokaan. Valuta päälle öljy, maustekastike ja sitruunamehu, työnnä laakerinlehdet kalojen väliin, ripottele rosepippurit päälle. Pane vuoka uunin keskitasolle, anna kypsyä 30-40 minuuttia.

Perunakakut

4 suurta, jauhoista perunaa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

3 rkl öljyä

suolaa, mustapippuria

Mandoliinilla kasvikset sipaisee viipaleiksi nopeasti.

Kuori perunat ja sipulit, leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Ammattilaisten käyttämä mandoliini on tässä oivallinen apuväline. Jos teet usein ruokia, joissa tarvitaan viipaloituja kasviksia, kannattaa harkita mandoliinin hankkimista. Laadukas, teräksinen mandoliini ei ole halpa, mutta esim. Rösle myöntää omalleen elinikäisen takuun. Ison monitoimikoneen kaivaminen esiin muutaman perunan viipalointia varten tuntuu itsestäni liian työläältä, mandoliini roikkuu muiden käsityökalujen tapaan käyttövalmiina ja sen tiskaa nopeasti käsin.

Kypsennä perunoita ja sipuleita pannulla öljyssä kymmenisen minuuttia  välillä niitä  sekoitellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele esikypsennetyt viipaleet neljään annosvuokaan mahdollisimman tiiviisti, tavoitteena on koossa pysyvä ”kakku”. Pane  Vuoat uuniin kypsymään 20 minuutin ajaksi. Kumoa kakut lautasille.

 

Punajuuripyre

2 isoa, keitettyä punajuurta (keittämisen jälkeen kuumia)

30 g vuohenjuustoa

30 g voita

suolaa, mustapippuria

Kuori punajuuret kuumina heti keittämisen jälkeen. Paloittele ne astiassa, jossa voit soseuttaa ne sauvasekoittajalla tai pane palaset tehosekoittimeen. Lisää juusto, voi , suola ja pippuri, aja sileäksi soseeksi. Jos punajuuri pääsee jäähtymään keittämisen jälkeen, ei se  soseudu enää yhtä täydellisesti.

Kokoa annokset lautasille: silakoita, perunakakkua ja punaista pyreetä, seuraksi sopivat nopeasti ryöpätyt, voissa pyöräytetyt parsakaalin nuput.

Juustot & hedelmät – klassikko jälkiruoka!

Jälkiruuaksi nautittiin kotimaisia juustoja keksien, hedelmien ja kirsikkahillon kera. Juustot olivat Kolatun vuohijuustolasta peräisin. Waldemar kuttu-cheddar on täysirasvainen, kova, kypsytetty juusto. Verneri puolestaan on puolipehmeä, täysirasvainen, sisältä kypsytetty valkohomejuusto. Pienet juustolat pysyvät pystyssä, jos me kuluttajat osatamme niiden tuotteita. Tuontijuustojen rinnalla ne ovat todellista lähiruokaa!

Piparkakun, kirsikahillon ja kypsän päärynän muodostama liitto  oli aivan taivaallinen kokonaisuus! Näinköhän tässä käy, että pukinkonttiin keitetyt hillot menevät omiin suihin…