Täyteläistä suklaakakkua ja pähkinäistä jäätelöä, mums!

Viikonlopusta teki täydellisen lehtihyllyyn ilmestynyt uusi Baka-lehti, ruokalehtien suosikkini. On nautinnollista lukea lehteä, jonka jokainen artikkeli tihkuu intohimoista asennetta ruokaan ja leipomiseen. Jokaisen lehden lopussa on leivänteon kivijalka: ohjeet ruis – ja vehnäleipien hapanjuuriin. Mitat ovat sekä grammoissa että deseissä, leivonnassa oikea lopputulos vaatii täsmällisyyttä. Kuvat täydentävät tekstiä, niitä ei ole ostettu kuvatoimiston varastohyllyltä eniten reseptin lopputulosta muistuttavina.

Teemajutuissa käydään aiheiden kimppuun perusteellisesti. Mielenkiintoisia artikkeleita ja niihin liittyviä oivallisia reseptejä oli muun muassa saksanpähkinöistä ja mutakakusta (ruotsiksi kladdkaka). Testasin lauantai-iltana jälkkäriksi yhdistelmää saksanpähkinäjäätelö & mutakakku. Loistava kaksikko! Myöhemmin täytyy kokeilla ainakin briosseja sekä saksanpähkinäleipää, joka on höystetty suklaalla ja kuivatuilla kirsikoilla.

Uudeksi  trendileivonnaiseksi lehti veikkaa pieniä herkkupaloja, joiden nimi on ruotsiksi gräddbullar, mutta joissa ei nimestä huolimatta ole kermaa vaan täyte on tekty valkuaisista ja kuorrutettu suklaalla. Täytyy kokeilla näitäkin kevään juhlissa, määräänsä enempää ei voi kotijoukoille leipoa yhden viikonlopun aikana.

Jäätelöstä tein suosiolla kaksinkertaisen annoksen, joka juuri ja juuri mahtuu jäätelökoneeseen kerralla. Puolet kermasta oli vaahdotettua kuohukermaa, puolet maidolla kevennettyä kevytkermaa. Liika rasva jäätelössä saa aikaan ikävän rasvaisen tuntuman kitalaessa, vaikka ajatus kermajäätelöstä kuulostaa herkulliselta. Jäätelömassaa ei suurustettu perinteiseen tapaan keltuaisilla, sulaessaan jäätelö on hyvin valuvaa. Kakun kanssa se toimi hyvin. Pikakahvijauheen sijaan lorautin sekaan tiukkaa espressoa.

Saksanpähkinäjäätelö

250 g kermaa (2,5dl)

60 g vaahterasiirappia (3rkl)

1,5 rkl pikakahvijauhetta, liuotettuna ruokalusikalliseen kuumaa vettä

75 g saksanpähkinöitä (1,5 dl)

Vaahdota kerma. Sekoita siihen vaahterasiirappi, jäähtynyt kahvi ja saksanpähkinät. Jäädytä jäätelökoneessa noin 25 minuuttia. Voit myös panna jäätelömassan astiassa pakastimeen ja sekoittaa sitä muutaman kerran jäätymisen aikana. Anna jäätyneen jäätelön pehmetä huoneenlämmössä 20 minuuttia ennen tarjoilua.

Mutakakku ”Hieno ranskalainen mokka”

4 munaa

300 g sokeria (noin 3 dl)

200 g voita

200 g tummaa suklaata

60 g kaakaojauhetta

3 rkl vahvaa kahvia, mielellään espressoa

120 g vehnäjauhoja

Koristeluun tummaa suklaata, kahvipapuja

Tarjoiluun kermavaahtoa

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele rengasvuuan reunat (halkaisija noin 24 cm), laita leivinpaperin pohjan päälle (paperi jää reunan ja pohjan väliin). Vaahdota munat ja sokeri. Leikkaa suklaa paloiksi. Sulata voi ja lisää siihen suklaat, sekoita kunnes suklaa on sulanut. Sekoita voi-suklaa munavaahtoon ja sekoita. Lisää kaakaojauhe, kahvi ja vehnäjauhot (kaakao ja vehnäjauhot kannattaa sekoittaa keskenään ja siivilöidä taikinaan). Kaada taikina vuokaan ja paista sitä uunissa noin 15 minuuttia. Ota kakku uunista ja jäähdytä se kylmässä ennen tarjoilua. Koriatele sulatetulla suklaalla ja kahvipavuilla. Tarjoile kermavaahdon kanssa.