Aikaani seuraavana isoäitinä olen päättänyt  perehtyä perusteellisesti vegaaniseen herkkukeittiöön. Yhä useampi ympäristöstä ja eläinten oikeuksista kiinnostunut nuori ryhtyy vegaaniksi, me vanhan koulukunnan maltilliset kasvissyöjät tunnumme olevan menneen vuosituhannen jäänteitä. Tilasin muutaman vegaanisen herkkukirjan, joista kiinnostavimmaksi on osoittautunut Natalie Slaterin ”Bake and destroy – good food for bad vegans”(Page Street Publishing Co, 2013). Tekijällä on myös Bake and Destroy -niminen blogi, josta voi käydä vilkuilemassa lisää ohjeita.

Kakkua ja vegaanista vaniljajäätelöä

Kakkua ja vegaanista vaniljajäätelöä

Slaterin kirja ei ole kirjoitettu ryppyotsaisille terveysintoilijoille, ohjeissa käytetään suunnattomat määrät sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja, höystettynä kasviöljyllä, kaakaolla, vaniljauutteella, pähkinöillä ja vaahterasiirapilla. Makeiden herkkujen lisäksi kirjassa on suolaisten pikkusyötävien ja erilaisten kastikkeiden ohjeita. Nämä ruuat kuuluvat siihen osastoon, jota syödään silloin tällöin, ei joka päivä!

Black Metal Forest Brownies, 9 kpl

Slaterin reseptiin kirjoittaman johdannon mukaan Black Metal Forest on fiktiivinen paikka jossain Norjassa, missä kirjan tekijä paistaa brownieseja yhdessä Darkthornen Fenrizin kanssa ja viipaloi ne taistelumiekalla.

Muokkasin ohjetta hieman: vähensin alla olevan reseptin sokerin määrää 300 grammaan lopputuloksen kärsimättä. Kirsikkahillon sijaan käytin 200 g tuoreita kirsikoita koristeluun, pinnalle tein suklaakuorrutteen: 3/4 dl soijakermaa kuumennetaan, siihen sulatetaan 100 g tummaa suklaata, annetaan jähmettyä valumattomaksi ja levitetään jäähtyneen kakun pinnalle. Jos rakastat suklaafondanttia, niin tämä on juuri sinua varten! Maku vain syvenee parin päivän säilytyksen aikana.

250 g vehnäjauhoja

79 g tummia kaakaojauhoja

3/4 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

1 rkl murskattuja pellavansiemeniä

400 g sokeria

1,2 dl kasvisöljyä

1,6 dl vettä

1 tl vaniljauutetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)

85 g vegaanista suklaata hippuina

82 g kirsikkahilloa

Koristeluun kookoskermaa vaahdotettuna ja vegaanista suklaata lastuina

Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa 23 cm x 23 cm neliskanttinen vuoka leivinpaperilla.

Siivilöi jauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola yhdessä pieneen kulhoon. Lisää pellavansiemenrouhe. Sekoita suuremmassa kulhossa sokeri, öljy, vesi ja vanilja – onnistuu hyvin sauvasekoittajalla. Kaada nestemäinen seos kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää suklaahiput.  Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta.

Kypsennä uunin keskiosassa 35 minuutin ajan – brownies saa olla kosteaa sisältä. Leikkaa jäähtynyt levy yhdeksään palaan, koristele ne kookoskermavaahdolla tai suklaakuorrutuksella.