Pikkutiikerit uunilämpiminä jäätelön kanssa

Tiikerikakku on suomalaisen kahvipöydän klassikko, joka ei yleensä herätä suuria intohimoja. Vaan leipurimestari Jan Hedh tekee siitäkin jotain paljon, paljon parempaa. Ohje on vapaasti suomennettu hänen kirjastaan Sommarfrestelser, jota olen hehkuttanut blogissa jo useaan otteeseen. Perinteiset kuivakakut ovat aivan suotta jääneet kuppikakkujen ja muffinssien varjoon. Iso kakku on näppärä tehdä, se säilyy mehevänä pieniä leivonnaisia paremmin.

Henkilökohtaiset pienet kakut kannattaa tarjota heti tuoreeltaan jälkkäriksi, vaikka jäätelön kanssa. Kuvan jäätelö on kaupan valmista vaniljaa, jota on tuunattu vaahterasiirapilla ja kinuskikastikkeella: anna jäätelön pehmetä jääkaapissa 10 minuuttia, riko sen rakennetta ja lorauta sekaan maun mukaan vaahterasiirappia ja kinuskikastiketta. Pistä hetkiseksi pakastimeen jähmettymään ja pyörittele palloiksi. Tuunaamiseen voi käyttää mitä tahansa jälkiruokakastiketta, marja- ja hedelmäsosetta tai hilloa.

Marmoroitu hiekkakakku

2 appelsiinia

250 g voita

230 g sokeria (noin 2,5 dl)

20 g aitoa vaniljasokeria

250 g munia (5 kpl)

250 g vehnäjauhoja (noin 4 dl)

8 g leivinjauhetta

25 g kaakaota, mieluiten Valrhonaa

2 cl Cointreauta tai grand Marnieria (tai muuta sitruslikööriä)

1. Voitele 2 litran vetoista tai yksi suurempi vuoka voilla, jauhota vehnäjauhoilla.

2. Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen.

3. Raasta hyvin pestyistä appelsiineista uloin kuori.

4. Vaahdota huoneenlämpöinen voi kevyeksi ja ilmavaksi appelsiininkuoriraasteen ja sokerien kanssa.

5. Lisää huoneenlämpöiset munat yksi kerrallaan jatkuvasti sekoittaen.

6. Siivilöi seokseen jauhot ja leivinjauhe.

7. Ota 1/3 taikinasta toiseen astiaan. Siivilöi joukkoon kaakao, sekoita nuolijalla. Lisää likööri.

8. Pane vuoan pohjalle kerros vaaleaa taikinaa, laita tumma taikina sen päälle, peitä vaalealla taikinalla. (Jätä 1/4 vuoan tilavuudesta täyttämättä, että kakulla on tilaa nousta)

9. Paista kakkuja noin 45-55 minuuttia, kunnes ne ovat aivan kullanruskeita. Kokeile kypsyyttää tikulla.

10. Ota kakut uunista ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

11. Kumoa kakut ritilän päälle jäähtymään.

Kakku säilyy noin viikon viileässä ja sen voi hyvin pakastaa. Ison tiikerin viipaleiden kanssa on tarjolla mansikkaraidoitettua vaniljajäätelöä, jonka ohje löytyy Mansikka-aika-artikkelista. Lapsiperheessä sitrusliköörin voi korvata appelsiinimehulla.

Ja viipaleet isoa tiikeriä jäätelön kanssa!