Joulun ruokailoittelujen jälkeen teki mieli jotain kevyttä ja nopeasti valmistuvaa. Kotimaisesta purjosta ja perunoista syntyi ranskalaisen keittiön klassinen sosekeitto. Keiton liemeksi käytin kermaa ja kasvislientä, mausteeksi ropsautin mustapippuria ja hieman rosmariinia. Keiton pinnalle paahdoin pannulla leipää ja leikkasin vielä pari viipaletta kylmäsavulohta pieniksi kuutioiksi. Yhtä hyvin keiton lisukkeeksi sopivat paahdetut pinjansiemenet tai suolapähkinät.

Jos pakastimeen on jäänyt voitaikinaa, voi siitä tehdä keittokulhoille kannet: kauli voitaikina 2-3 cm kulhojen suuaukkoa suuremmiksi pyörylöiksi, annostele keitto kulhoihin ja painele taikinalevyt kulhojen ulkoreunoihin huolella. Voitele taikinakannet kananmunalla ja paista uunissa 20 minuuttia. Höyrystyvä keitto pullistaa kannen kauniin kuperaksi. Maineikas ranskalaiskokki Paul Bocuse tarjosi vuonna 1975 luomansa tryffelikeiton tällä tavalla.

1 purjo

3 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

10 keskikokoista perunaa

8 dl kasvislientä

2 dl kermaa

mustapippuria, rosmariinia, suolaa

2 viipaletta kokojyväistä leipää

muutava viipale kylmäsavulohta

Halkaise purjo ja puhdista huolella kaikki multa sen sisuksista, leikkaa viipaleiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet, kuori ja paloittele perunat.

Lorauta öljy kattilaan, kuullota sipuleita pari minuuttia öljyssä, lisää sen jälkeen kasvisliemi. Kun liemi kiehuu, lisää perunakuutiot. Anna kypsyä kannen alla hiljaa poristen 20-25 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Soseuta seitto sauvasekoittimella tai pusertamalla se siivilän läpi. Lisää kerma ja mausteet, kuumenna kiehuvaksi, tarkista suola.

Leikkaa paahtoleipä pieniksi kuutioiksi ja paahda ne kuivalla pannulla rapeiksi. Leikkaa kylmäsavulohi aivan pieniksi kuutioiksi.

Annostele lautasille keittoa, ripottele annosten pinnalle leipäkuutioita ja lohta.