Korona-keittiössä valmistauduttiin keväisen viikonlopun viettoon, vaikka ulkona vihmoi aina välillä räntää täällä Paltamon perämetsissä.
Key Westin alueelta kotoisin oleva limesitruunoiden mehulla hyydytetty silkkisen sileä piiran on yksi suosikkejani. Useimmat vegaaniset versiot perustuvat jauhettuihin cashewpähkinöihin, mutta halusin kehittää keveämmän vaihtoehdon. Tämä on niin lähellä alkuperäistä kuin vain olla! Sattumoisin mökkikeittiön kaapissa oli gluteenittomia digestivekeksejä, tämä piiras sopii lähes kaikille.

Keylime-piiras

Pohja:

130 g (gluteenittomia) digestivekeksejä

1 dl kaurahiutaleita

1 rkl sokeria

100 g sulatettua kasvimargariinia

Täyte:

1 prk vegaanista ”mascarponea”

200 g tofua

3 dl korkeaproteiinista soijajugurttia (Alpro High in protein)

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1/2 dl maissitärkkelystä (Maizena)

6 limen puristettu mehu + kahden raastettu kuori

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai painelemalla niitä kulhon reinoihin kauhalla. Yksi tapa on panna keksit pussiin aja ajella kaulimella pussin päältä niin monta kertaa, että keksit ovat murusina. Lisää sulatettu margariini ja kaurahiutaleet.
Tee täyte ennen kun paistat pohjan, koska torttu kypsennetään loppuun  heti pohjan esipaistamisen jälkeen: sekoita pohjan ainekset tasaiseksi massaksi, sauvasekoittajalla saat siitä sileää.
Pane irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi niin, että ylimääräiset jäävät  reunan alle. Painele pohjaseos tiiviisti leivinpaperin päälle, painele pohjaa myös reunoille. Kypsennä 200 asteessa 10 minuutin ajan. Ota vuoka uunista, kaada täyte pohjan päälle ja paista vielä 20 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, anna piiraan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.
Täytteestä ei tule yhtä kiinteää kuin juustokakuissa, se jää silkkisen pehmeäksi, se kuuluu Keylime-piiraan olemukseen. Alkuperäisessä ohjeessa täytettä ei kypsennetä lainkaan, limemehun happamuus hyydyttää täytteen. Kalastajien kerrotaan kehittäneen torttu niistä aineksista, joita heillä oli eväänä: kondensoitua maitoa, limesitruunoita ja digestivekeksejä.

Koristele torttu vaikkapa alkukesän syötävillä kukilla, esimerkiksi orvokeilla tai voikukan keltaisilla terälehdillä. Kerää kukat puhtaasta paikasta, huutaise ne vedellä ja kuivata talouspaperin päällä.