Pitkän odotuksen jälkeen onnistuin tänään löytämään muutaman paketin kohua herättänyttä nyhtökauraa. Ulkonäöltää se muistuttaa nimensä mukaisesti nyhtöpossua, vaikka raaka-aineet ovat täysin kasvikunnan tuotteita: kauraa ja papuja. Valmistin rasiallisesta pikaisen kastikkeen pastalle. Lopputulos oli herkullinen, nyhtökauran rakenne on huomattavasti miellyttävämpi kuin monien soijajalosteiden. Nyhtökaura imee runsaasti nestettä itseensä, kastikkeesta tuli melko sakeaa.

Nyhtökauraa soijakermaisessa tomaattikastikkeessa, 4-6 annosta

1 pkt (250 g) nyhtökauraa, tomaatilla ja basilikalla maustettu versio

3 rkl rypsiöljyä

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 hienonnettu sipuli

1 laakerinlehti

2 tl timjamia

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 tlk tomaattimurskaa

1 prk soijakermaa

Muutama oksa tuoretta basilikaa silputtuna

Lisäksi 400 g täysjyväpastaa

Kuumenna öljy suurella pannulla tai kattilassa. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää nyhtökaurat ja kääntele niitä pannulla sipulien kanssa. Kaada tomaattimurska ja soijakerma pannulle, lisää mausteet basilikaa lukuunottamatta. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia, minkä aikana ehdit keittämään pastan valmiiksi. Lisää basilikasilppu kastikkeeseen juuri ennen kun kaadat kastikkeen pastan joukkoon.

Mikäli tämän satsin syö neljä nälkäistä, saa jokainen annoksesta yli 30 g proteiinia ja yli 7 mg rautaa -yli päivän laskennallisen annoksen. C-vitamiinipitoinen salaatti auttaa rautaa imeytymään.

Tässä vielä nyhtökauran ravintoarvot:

Nyhtökaura tomaatti-savupaprika-lehtipersilja

Ainesosat: Vesi, kaura 13% (kauralese, täysjyvä-
kaurajauho, kauraproteiini)
, herneproteiini 13%,
härkäpapuproteiini 8%, tomaattisose, jodioitu suola,
kauramallas, rypsiöljy, ravintohiiva, lehtipersilja,
kuivattu paprika, savupaprika. Pakattu suoja-
kaasuun. Säilytys alle +6 C.

Ravintosisältö / 100g

Energia 817 kJ/195 kcal
Rasva 4,3 g
josta tyydyttynyttä >0,1 g
Hiilihydraatit 9,4 g
joista sokereita 1,9 g
Ravintokuitu 2,5 g
Proteiini 28,4 g
Suola 2,1 g
Beetaglukaani 1,1 g

Rautaa 6mg/100g (42% päivittäisen
saannin vertailuarvosta)

Nyhtökauran ja kanan proteiinien aminohappokoostusten vertailu, broilerisuikaleissa on proteiinia 22,4 g/100 g.

Täydellinen proteiini sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan.

* Kananrinta
(mg/100g)
Gold&Green
(mg/100g)
ISOLEUSIINI 780 1239
LEUSIINI 1100 2324
LYSIINI 990 1673
METIONIINI 440 426
KYSTEIINI 260 425
FENYYLIALANIINI 710 1532
TREONIIN 600 1064
TRYPTOFAANI 180 419
VALIINI 980 1508
HISTIDIINI 320 717