Professori (Emeritus) Risto Harisalo pyysi blogikirjoitukseni: ”6. Miksi työelämän tutkijat eivät tutki työttömyyttä?” kommenttiosuudessa minua määrittelemään markkinataloutta. Hän piti suhtautumistani markkinatalouteen asenteellisena kuten ns. ”olkiukkoon”.
Koska siitä tuli kommenttiosuudeksi turhan pitkä, julkaisen sen erillisenä kokonaisuutena koska kommenttiosuudessa ei voi käyttää graafeja.
Hyvä Risto, pyysit minua kommentoimaan ”vaistonvaraisesti” markkinataloutta ja määrittelemään se. Mielestäni markkinatalouden määritelmää voi väyrystellä loputtomasti, eikä siihen ole edes tarvetta.
Markkinataloutta voi tarkastella teoretisointia luotettavammin empiirisesti ja Sinä talousprofessorina ymmärrät varmasti myös lukuja ja numeroita. Vapaaksi päässyt (päästetty) markkinatalous on aikaansaanut mm. seuraavia luvuilla mitattavia asioita:
Vapaa markkinatalous aiheuttaa eriarvoisuutta ja keskittymistä:
Markkinatalous mahdollistaa, että muutamat rikkaat voivat hamuta ympäröivän varallisuuden ja tuotannon ja työn hedelmät omaan ja yhä harvempaan taskuun.
Oxfamin tuore raportti vuodelta 2016 kertoi, että maailman 62 rikkainta ihmistä omistaa vuoden 2016 alussa yhtä paljon kuin köyhempi puolisko maapallon väestöstä, eli 3,5 miljardia ihmistä. Vielä viisi vuotta aikaisemmin tarvittiin 388 rikkainta samaan.
Nyt viimeisin raportti kertoi, että siihen samaan tarvitaan enää kahdeksan (8) ihmistä. Ne eivät ole mitään vaarattomia ”olkiukkoja”, vaan niillä on enemmän poliittista valtaa kuin nykyisillä demokraattisesti valituilla poliitikoilla.
Aikaisemmin nämä miljardöörit valitsivat (vaalirahoituksella) Yhdysvaltojen presidentit, mutta nyt siellä on jo miljardööri (olkiukko?). presidenttinä. Hän on puolestaan valinnut valtion hallintoon lisää miljardöörejä ”demokratisoimaan” Yhdysvaltoja ja ”auttamaan” syrjäytyneitä.
Vapaa markkinatalous ei ole lisännyt taloudellista kasvua.
Uusliberalistiset talousprofessorit ja kokoomuslaiset ovat uskotelleet, että VAPAAkauppa ja pääomien VAPAUS muka lisäisivät taloudellista aktiviteettia.
Maailman pitkäaikaiset talouden kasvutilastot kertovat kuitenkin aivan päinvastaista. VAPAUS -ideologia on supistanut maailman, Euroopan ja Suomen talouskasvun nollasummamarkkinoiksi, koska vain yksi prosentti rikkaista on vienyt kaikki tuotannon hedelmät ja kansalaisilta ostovoiman. Yritykset kilvan ”syövät” toisiaan.
Rikkaiden varallisuuden hamuamista ovat auttaneet digitalisaatio ja uusi orjatyövoima. Digitalisaatio mahdollistaa VAPAALLE pääomalle siirtää perinteisistä teollisuusmaista tuotanto matalapalkkamaihin orjatyöksi (katetuotto ja voitot paranevat), jossa on olemattomat palkat, verot, sosiaalimaksut, ympäristönormit ja ay-liike kiellettyä.
Teollisuusmaihin jäänyt tuotanto voidaan vielä automatisoida, robotoida ja palvelut muuttaa tietokonepohjaisiksi itsepalvelutuotannoksi jotta voidaan syrjäyttää kallis ihmistyövoima (siihen kohdistuu pahimmin verotus ja sosiaalimaksut).
VAPAA markkinatalous ei ole kiinnostunut ihmisistä saati työpaikoista – vaan tuottavuuden avulla saatavista voitoista. Digitalisaatio on aiheuttanut jo sen tilanteen, että taloudellinen kasvu ei enää lisää työpaikkoja. VAPAA markkinatalous kiihdyttää kasvua ”pohjalle”.
Siis VAPAA markkinatalous on syönyt omaa häntäänsä ja lisännyt eriarvoisuutta. Se on todella vaarallinen ”olkiukko”. Koska digitalisoitunut tuotanto syrjäyttää työntekijöitä eikä enää maksa veroja, palkkojen osuus BKT:sta on pienentynyt kaikissa teollisuusmaissa.
Vapaa markkinatalous on vapauttanut rikkaat ja yritykset verotuksesta.
Kaikkein vaarallisinta VAPAASSA markkinataloudessa on se, että työllisyyden ja kilpailukyvyn säilyttämisen verukkeella, rikkaitten ahnehtimista ei saa hillitä.
Rikkaat eivät maksa veroja ja progressio on hävinnyt olemattomiin.
Kun työvoimasta on kaikkialla ylitarjontaa, VAPAA markkinamekanismi pakottaa työväen ja nykyään jo asiantuntijatason palkkoja alemmas, jotta ”kilpailukyky” säilyisi. Näinhän Sipilän hallitus toimii perussuomalaisten suosiollisella myötävaikutuksella. Akateemisten työttömien määrä on jo noussut viimeisimpien lukujen perusteella 55 000 työttömään.
Kokoomus ja VAPAA markkinamekanismi perää koko ajan verohelpotuksia teollisuudelle ja yrittäjille työllisyyden parantamisen nimissä, vaikka täystyöllisyyden saavuttaminen on ollut mahdotonta jo 30 vuotta.
VAPAA markkinamekanismi on aikaansaanut kammottavan ja järjettömän tilanteen, että yritystoiminta ei enää hyödytä sitä yhteisöä, jossa tuotanto suoritetaan. VAPAUDEN nimissä yritysten veronkierto ja verotuksen välttely rehottaa.
Koska VAPAA markkinatalous on syrjäyttänyt satoja miljoonia ihmisiä tuotantoprosessista työttömyyteen ja näköalattomuuteen, seurauksena on ollut, että mielenosoitukset, vallankumoukset, väkivalta ja terrorismi ovat levinneet maailmalla lähes joka kolkkaan.
Risto, VAPAA markkinatalous on kuolemanvakava huolenaihe eikä mikään ”olkiukko”. Sen ymmärtäminen on ehkä Sinulle vaikeaa, kun olet koko elämäsi ajan markkinoinut itävaltalaisen taloustieteilijä Friedrich von Hayekin ”markkinoiden omaehtoista toimivuutta”.
Laajemminkin klassisen talousteorioiden VAPAUDEN toimivuutta pitäisi päivittää vapaakaupan ja digitalisaation valossa. Olen markkinatalouden kannattaja, mutta en nykyisen VAPAAN, vaan erittäin pitkälle säännellyn markkinatalouden. Sanan VAPAUS pitäisi sisältää myös käsitteen vastuu.
PS. Kirjoituksessa käytetyt graafit ovat pääosin uunituoreesta kirjastani: ”Kasvun loppu – ilman ostovoimaa ei ole kasvua”.