Ylä-Lappiin Utsjoelle ollaan puuhaamassa tunturimaastoon kosmista aikajanapolkua, minkä varrelle pystytetään kymmenkunta QR-koodein varustettua infotaulua. Taulujen otsikot ovat:

  1. Taulu: Ihminen ilmestyy planeetalle. Ihmisen tärkeimmät kehitysvaiheet. Muuttaa merkittävästi olosuhteita. Kuudes sukupuutto käynnissä.
  2. Taulu: Matelijoiden valtakausi. Dinosaurusten monipuolinen lajistoa ja tuho.
  3. Taulu: Varhainen kuivalla maalla kukoistava eliökunta: Hiilikausi, Suuri Kuolema. Pangean supermantereen olosuhteet.
  4. Taulu: Monisoluiset eläimet: Kambrikauden räjähdys, evoluutio kohti suurempia ja monimuotoisempia eliöitä. Kalojen valtakausi. Ilmakehän ja ilmaston vaikutus olosuhteisiin ja evoluutioon.
  5. Taulu: Eliökunta muuttaa maailmaa: fotosynteesi, hapen nousu, totaali jääkausi (Huronia). Eukaryoottisolun ilmestyminen.
  6. Taulu: Varhaisen Maan olosuhteet ja elämän synty.
  7. Taulu: Aurinkokunta, Maan ja Kuun synty.
  8. Taulu: Avaruuden suuret rakenteet, avaruuden laajeneminen.
  9. Taulu: Tähtien synty ja kehitys, tähtisukupolvet.
  10. Taulu: Alkuräjähdys, Big Bang.

Miksi pokua kuljetaan ”ajan juoksua” vastaan johtuu pääasiassa siitä, että katsottaessa tähtitaivaalle näemme valon nopeuden rajallisuuden (n. 300 000 km/s) johdosta aina menneisyyteen, kosmiseen historiaan. Mitä kauemmas avaruuteen pystymme kurkkaamaan, sen myöhempään meneisyyteen katsomme.

Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia nähdä kaukaisen kosmoksen nykytilaa juuri tuon sähkömagneettisen värähdysliikkeen rajallisen nopeuden johdosta, vaikka suurihan tuo nopeus on. Esimerkiksi Kuun heijastama valokin on silmiimme tullessa runsaan sekunnin ”ikäistä” , ja itse auringonvalo runsaat 8 minuuttia ”vanhaa”.  On siis luontevaa kulkea kosmista aikajanaa myöten aina kohden sen vanhaa historiaa.

Arktisen aikavaelluksen idea on lähtöisin Turun yliopiston innovatiivisista ihmisistä, jotka ovat perustaneet sinne Turkuun välille yliopisto – Tuorla oman kosmisen aikavaelluksensa ja yhdistyksen nimeltä Aikavaellus ry. Esiteltyään ideansa yhdistyksellemme Ohcejoga Utsjoen Ursa ry, olimme heti valmiit ryhtymään edistämään hanketta. Niinpä itse polku on jo saatu sijoitetuksi Utsjoen tunturimaisemaan, vaikka infotaulut vielä puuttuvatkin.

Mihin tarpeeseen polun on määrä vastata, se toki riippuu polkua taivaltavan ihmisen itsensä toiveista  ja halusta. Mutta polkua voivat käyttää koulut opetuksensa monipuolistamiseksi, syventämiseksi ja elävöittämiseksi, eikä vain tiedon vaan myös liikunnan tarpeet huomioiden.

Polku on toisaalta avoin kaikille kulkijoille, joten matkailukin voi sitä hyödyntää – vastuullisen matkailun nimissä luonnollisesti. Kuka tahansa utsjokinen voi käydä polulla reippailemassa ja rentouttamassa itseään liikunnan ja kosmisen tietoympäristön avulla. Kunhan jokainen vain muistaa, että luontoa ei sovi häiritä eikä sotkea.

Nyt kun uusi hallitus uusine ministereineen on aloittanut tomintansa ympäristönsuojelunkin merkeissä, olisi opetusministerin varmaan syytä miettiä, miten erityisesti yleissivistävää koulutusta voidaan kehittää ympäristöliikunnan ja universumitietämyksen yhteensulauttamisenkin avulla. Reippailu luonnossa ja kosmoksessa on terveyttä myös kehossa ja aivoissa!