Höömei tuli Haapavedelle Tuvasta ja Mongoliasta jo 1990-luvulla – ja juurtui. Se koukuttaa nopeasti ja monet himoitsevat sitä Haapavesi Folkilla käytyään niin paljon, etteivät tyydy sivustakatsojan-kuulijan osaan, vaan karauttavat kurkkunsa kipeäksi väärällä tekniikalla. Höömei-kurkkulaulu vaatii osaamista, vaikka sen hallinta ei mahdotonta olekaan. Suomessa höömei-kokoonpanoja on jo useita; ensimmäisten joukossa asiaan vihkiytyi Haapaveden Mieluskylän poika SAULI HEIKKILÄ ja hänen yhtyeensä Cedip Tur. Vuonna 2005 ilmestyneen pitkäsoiton nimi ”Traktorist” kuvannee hyvin nykyaikaista ”taiganomaista” paimentolaiskulttuuria… ja uusi levykin on suunnitteilla jahka suomalaisen kurkkulaulun pioneeri selviää Tuvan matkaltaan.

Haapavesi Folk 2010

Kun tulee Haapavesi Folkin maisemiin Pentti Haanpään kotikonnuilta Lamu-järveltä ja Piippolasta ja ajelee Leskelän suuntaan (missä sijaitsee ”Isännät ja isäntien varjot”-muistopatsas Haanpäälle), vasemmalle jää ”Huuma”-niminen ravintola. Se antaa esimakua Höömei-huumeesta, joka odottaa kuulijaa Folk-festareilla melkein joka vuosi (heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna), muodossa tai toisessa. Allekirjoittaneelle höömei alkukantaisten jousisoitinten kera on kesän kohokohtia – samoin kuin muinoin Kaustisella saha ja viulu yönuotiolla, Konsta Jylhän eläessä.

Haapavesi hakkaa tätä nykyä tunnelmallaan Kaustisen mennen tullen. Se on alkukantainen, spontaani ja pienimuotoinen kansanjuhla, jota kaupallisuus ja konkurssit eivät hetkauta. Tosin kaupallisuudelle on annettu sen verran periksi, että Folkin 2010 vetonaulakin oli Laura Voutilainen…

Mutta ei se perinteistä menoa haitannut! Sauli Heikkilä piti opettavaisen oppitunnin (workshop) kurkkulaulusta, Samuli Putro lauloi, runoili ja jutusteli melankolisella tyylillä omiaan eli täysi koulusali sai kuulla hempeitä tarinoita ihmissuhteiden arjesta ja siitä miten sittenkin ”Elämä on juhlaa”. Muita suosikkejani olivat alunperin kokkolalainen ja nykyisin ”Suomen kansainvälisin” blues-kokoonpano Wentus Blues Band, italialaisen perinnemusiikin modernisoija Riccardo Tesi ja miksei juutalaista klezmer-musiikkia soitellut Freilach mit Kneidlach. Unkarin kansanmusiikin tunnetuin nimi Marta Sebestyen jäi kuulematta – hän esiintyi Haapaveden kirkossa – mutta ainakin Mallisen Jukka (ensikertalainen Haapavedellä) tuntui mieltyneen Martaan kovastikin…

Sää suosi Haapavesi Folkia kuten usein ennenkin. Kylpyläsaaren tuntumassa (Suomen kauneimpia pieniä leirintäalueita!) oli mukava majoittua hyvässä seurassa, pulahtaa aamulla veteen uimaan ja tilata paikalliserikoista tavaramerkkiä eli salmiakkisiideriä. Vaan turhaan! Mihin lie tuo mainio janojuoma kadonnut? Kyselee

Joensuun virallinen Öisinajattelija