Venäjällä on harrastettu viime vuosina aika tavalla erilaista patsastelua – suurmiesäänestyksiä ja patsashankkeita. Näköispatsaat maksi- ja minikoossa ovat olleet maalle tyypillistä performanssia kautta historian. Myös historiallisiin tapahtumiin liitetyt monumentaaliset muistomerkit kukoistavat…

Kun kulkee Pietarin Nevskiä ja Nevan rantoja patsaisiin törmää tuon tuostakin. Löytyy useampia versioita Pietari Suuresta (Vaskiratsastaja tunnetuin), paljon aleksentereita ja nikolaita ja Katariina Suurikin keskeiseltä paikalta Nevskiltä. Jokunen Lenin seisoo yhä tukevasti esimerkiksi Smolnan palatsin lähellä ja Suomen aseman edustalla. (Siellä se oli ainakin kesällä 2009 vielä remontissa – rakennustelineiden sisälle kätkettynä, koska yritettiin räjäyttää ja takapuoleen tuli supermiehen peräaukko…).

Stalinin patsaat ovat kadonneet melkein tyystin kaikkialta muualta paitsi Josif Vissarionovitsh Dzhugasvilin kotikaupungista Gorista. 2000-luvun Venäjällä on noussut vähän väliä ”kansanliikkeitä” Stalinin uusien patsaiden aikaansaamiseksi. Toki Suuren Terroristin muulle ”rakennustyölle” muistomerkkejä löytyy, vaikkapa ns. Stalinin hampaat eli Moskovan pilvenpiirtäjät. Stalinin kansansuosio viime vuosien suurmiesäänestyksissä on ollut ällistyttävä ja samalla pöyristyttävä: se kertoo omituisella tavalla menneisyyden käsittelyn keskenjäämisestä, vinksahtaneesta ”neuvostopatriotismistakin”.

Pitää silti muistaa että Pietarista löytyy perinteisesti myös tiede- ja kulttuuripatsastelua. Näkyvät muistomerkit vaikkapa Aleksandr Pushkinille, Dostojevskille, Gogolille ja Mendelejeville. Uusimpia patsashankkeita heti Neuvostoliiton hajottua oli Stalinin terrorin uhreille pystytetty erinomaisen komea muistomerkki Nevan rannalla, Krestyn tutkintovankilaa vastapäätä. Sen sijoituspaikka on mitä sopivin ja ”januskasvoiseksi” muotoiltu patsas on yhtä aiheellinen kuin Piskorevskoje Kladbishen eli Leningradin piirityksen uhrien Piskarevskin hautausmaan ns. ”itkumuuri” surevine äiteineen.

Eräs Pietarin kiistellyin ja omalaatuisin venäläisen ryöstökapitalismin muistomerkki /”patsashanke” on ollut Gazpromin pilvenpiirtäjä. Piikkimäiseksi suunniteltu hallintokonttorirakennelma kohoaisi kaupungin yläpuolelle sopivasti historialiseksi ja vallankumouksen kehdoksi mielletyn Smolnan palatsin takaa. Sitä vastustetaan kansanliikkeiden ja kulttuurihenkilöiden adressein. Pietariin pilvenpiirtäjät sopivat aika huonosti. Kaupunkikuva on matalahko ja esimerkiksi ennen 1917 vallankumousta ei virallisesti sallittukaan tsaarien asuinsijaa eli Talvipalatsia korkeampia rakennelmia.

Lopuksi vielä erään viimeisimmän venäläisen nettikyselyn tulokset – ja äänimäärät – maan 10 suosituimmasta suurmiehestä. Äänestys on ollut näköjään suht tasainen. Merkittävää on myös se, että Lenin ”häviää” näissä nettikyselyissä toistuvasti Stalinille. Tästä ”uusstalinismin” revanssista jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä, mutta voi sen nähdä myös jonkimmoisena Lenin-kultin purkajana. Suunta vain ei ole kovin lupaava… Ja sitten äänestystuloksiin:

1. Aleksanteri Nevski 313 650
2. Stolypin, Pjotr Arkadijevitsh 304 035
3. Stalin (Dzhugasvili), Josif Vissarionovitsh 298 882
4. Pushkin, Aleksandr Sergejevitsh 295 308
5. Pietari Suuri 264 909
6. Suvorov, Aleksandr Vasiljevitsh 261 144
7. Lenin (Uljanov), Vladimir Iljitsh 259 792
8. Mendelejev, Dmitri Ivanovitsh 254 132
9. Dostojevski, Fjodor Mihailovitsh 247 486
10. Iivana Julma 230 425

http://www.nameofrussia.ru/rating.html

Joensuun virallinen Öisinajattelija, palveluksessanne