Kärsämäen Elämäntarinafestivaaleilla kilpailtiin heinäkuun puolivälissä jo 18. kerran tarinaniskennän Suomen mestaruudesta. Loppukilpailijoita, eri aluekarsintojen voittajia oli kovatasoisessa mittelössä 8 kappaletta, aina eteläistä Suomea, Torniota sekä Joensuuta ja Tukholmaa myöten !

 

Kävi niin, että voittajaksi rankattiin rajussa tuomaripelissä Tukholman suomalaisyhteisöä edustanut Eino Kaitala. “Pinttynyt poikamies” sisälsi monta herkullista kohokohtaa, upeaa äänenkäyttöä, paljon huumoria ja erikoisen sivujuonen armeija-aikaisesta valekihlautumisesta. Kaitala oli myös niukasti yleisöäänestyksen suosikki. Tositapahtumiin perustuvassa omakohtaisessa tarinassaan Kaitala paljasti hakeneensa armeijasta kihlajaislomaa juhannuksen ajaksi. Ainoa ongelma asiassa oli morsiamen puute. Ystäväpiiri lohdutti, että eiköhän nuorukaiselle puolisoehdokas kuitenkin juhannushuveista löydetä.

 

Hopealle tarinoi Timoi Munne Joensuusta. Munnen “Vatsa löysällä”-episodi kuvasi nuoren miehen elämää Petroskoin oppivuosina hyvin arkirealistiseen ja ankeaankin tapaan – salmonellan iskisessä. Munne piti kisoja kovatasoisina, mutta näki kolmen palkintosijan päätyneen oikeisiin osoitteisiin. Toisaalta Munne kaipasi parempaa tiedotusta koko kisasta; se kun on monelle vielä täysin tuntematonta kansankulttuuria!

 

Kolmas sija meni jo aikaisemmin kisan voittaneelle Sirkka Huhtahaaralle Jyväskylään.Tapahtui Muhoksella” oli selvästi tragikoominen riiaustarina neitokaisen aittaan pyrkivästä sulhasmiehestä, joka kohtaa pimeässä morsion sijasta ruumiin…

 

Rakkaus ja ihmissuhteet olivat monen tarinan aiheina. SM-kisa oli tuomarien ja yleisön mielestä kenties kaikkien aikojen kovatasoisin. Voittajasta tuomaristo joutui jopa äänestämään! Myös yleisöäänestyksessä tasaväkisesti ääniä saivat neljä-viisi kilpailijaa.

Rahan puutteesta kärsivälle festivaalille ja Elämäntarina-lehdellekin toivoisi ymmärrystä niiltä tahoilta (kulttuuripäättäjiltä, ministeriötä myöten!), jotka ovat viime vuosina kovin niukasti tukeneet tällaista hienoa kansankulttuuria.

Öisinajattelija