MTV  uutisoi eilen, kuinka hoitoalalla sadat työntekijät ovat saaneet osakseen tänäkin vuonna painostusta työnantajaltaan työpaikkansa epäkohdista tekemiensä ilmoitusten takia. Asiasta kertoo MTV Uutisille lähi- ja perushoitajia edustava SuPer-liitto..http://(https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/super-sadat-ilmoitusvelvollisuutta-kayttaneet-hoitajat-joutuneet-tyonantajan-painostuksen-uhriksi-sanktiot-taysin-laittomia/7099170#gs.JMBg7WY)

Jutussa kerrotaan AVIn lausunnon vahvistavan sanomaa, että hoitoalalla epäkohdista ilmoittaminen on nousussa. Syitä lienee parikin, se että hoitoalalla mennään koko ajan vain tiukemmissa olosuhteissa. Ulkoistetaan, säästetään ja kiristetään vaikka oikeasti pitkään aikaan ei ole enää ollut mistä kiristää. Syvästi toivon, että toinen syy on hoitajien kasvanut uskallus vaikuttaa asioihin ja viedä asioita eteenpäin. Tämäkin kertoo tilanteen tukaluudesta, että viimein se kamelin selkä on tosissaan katkeamassa eikä henkilökunta enää suostu venymään ja vanumaan.

AVIsta vahvistetaan, että jo nyt lokakuuhun mennessä on tullut saman verran ilmoituksia epäkohdista kuin koko viime vuonna yhteensä. Tuskin tahti vuoden loppuun mennessä hiljenee, onhan vielä joulut ja muut pyhät tiedossa jolloin esimerkiksi sijaisten saaminen on entistä hankalampaa. Suurin osa ilmoituksista nimittäin liittyy henkilökunnan liian vähäiseen määrään.

SuPerin mukaan ilmiö siitä, että epäkohdista ilmoittamisesta seuraa sanktiota, painottuu yksityiselle sektorille ja etenkin ympärivuorokautiseen hoivaan sekä kotihoitoon. Kunnissa käydään kaiken aikaa kiivasta säästöpeliä ikäihmisten hoidon järjestämisessä. Budjetteja suunnitellaan liian kireiksi ja kun sitten todetaan, että liian kireissä raameissa laaditut budjettirajat paukkuu, herää entistä useammin hinku myydä mummut, papat ja hoitajat kaiken maailman yksityisille pörriäisille. Jos hoitoalalla isoin kuluerä on henkilöstökulut, niin mitäpä lottoatte, mistä aletaan säästää?

MTV:n jutussa Aino Närkki, (Hyvinvointialan liiton johtava asiantuntija. Tämä liitto on sosiaali- ja terveyspalvelualalla toimivien yritysten ja muiden yhteisöjen muodostama yhteenliittymä elinkeino- ja työmarkkinapoliittisissa asioissa) kertoo että yksityisellä hoitajamitoitukset ovat jopa hieman paremmat kuin kunnallisella. Tämä väite kuulostaa melkoiselta toiveajattelulta.

Juuri taannoin SuPerin puheenjohtajien neuvottelupäivillä saimme kuulla erittäin räikeitä esimerkkejä mm. yksityisen puolen työvuorolista-kikkailuista. Listoilta löytyy jo KUOLLEIDEN hoitajien nimiä sekä täysin keksittyjä nimiä joita ei edes ole olemassa. Samoin listoille saatetaan lykätä esimerkiksi esimiehen tai jonkun pienemmän pomon nimi joka ei tee hoitotyötä ollenkaan. On tullut ilmi sitä, että saman esimiehen nimi on useamman saman ketjun laitoksen listalla… Lisäksi sijaisilla teetetään vajaamittaisia vuoroja, esimerkiksi jos 8h vuorosta sairastuu hoitaja niin sijainen palkataan vaan viideksi tunniksi jne.

Samoin muistuttaisin Närkkiä huomioimaan eron yksityisen ja kunnallisen puolen hoivalaitoksen työnkuvissa. Monessa yksityisessä paikassa hoitajat myös kokkaavat ruoat, leipovat kahvileivät, siivoavat ja pyykkäävät. Kaikki tämä aika on pois välittömästä hoitotyöstä. En näe kovin realistisena vihjausta siitä, että asiat yksityisellä olisivat jotenkin paremmin kuin kunnallisella. Toki molemmissa on myös hyviä ja toimivia paikkoja ja laitoksia.

Närkin mukaan on kaukaa haettua, että epäkohdista ilmoittanutta hoitajaa kohdeltaisiin huonosti työnantajan toimesta. Määräaikaisen työsuhteen uusimatta jättäminen ei kuulemma ole työnantajan edun mukaista? Valitettava arkitotuus on, ihan näin vuosien kokemuksella ay-aktiivina ja hoitajana, että aika moni lähiesimies hyvinkin herkästi toteaa alaiselleen ”ei täällä tarvitse olla jos ei miellytä” kun työntekijä koittaa kertoa pahasta olostaan tai työpaikan epäkohdista. Hyvin helposti annetaan ymmärtää, että ”hei hoitaja sun paikkaas on kyselty joten suuta soukemmalle. Koivukujalla kyllä riittää tulijoita tilallesi.”

Ja Ainolle tiedoksi myös, että kyse ”työvuorolistalla päähän mätkimisessä” ei olekaan siinä, että jo tehtyä listaa alettaisiin yksipuolisesti muuttamaan, sehän on jo laissakin kiellettyä. Mutta odotahan seuraavia listoja, etenkin jos olet määräaikainen tai sijainen ja uskallat pitää kii vanhusten oikeudesta hyvään hoitoon ja työntekijän oikeudesta reiluun työelämään. Minimissään saluunan ovi käy ja esimies ottaa puhutteluun, mutta myös työaikaan liittyvillä asioilla ihan oikeasti kikkaillaan.

Esimerkkejä voisi luetella lähes loputtomiin. Lomiasi ei ehkä hyväksytä siihen kohtaan mihin toivot. Jos anot palkatonta vapaata, saatetaan ilmoittaa, ettei saatu sijaista tai muusta syytä sitä ei voida myöntää. Lopulta saattaa selvitä ettei sijaista ikinä edes koitettu etsiä. Voidaan myös esimerkiksi perustella että, palkattomia on ollut anojalla muka liikaa (vaikka oikeasti vuoden aikana olisi ollut aivan muutama). ”Hyvä” ja tehokas keino rangaista on myös sivuuttaa työntekijän toiveet vapaapäivistä, tai tietystä työvuorosta jotta pääsisi vaikkapa kummilapsen kevätjuhliin tai siskon häihin. Myös viikonloppuvapaat voidaan evätä, tai antaa vaikkapa vain jompikumpi viikonlopun päivistä vapaaksi. Tätä rallia kun mennään viikosta ja kuukaudesta toiseen niin onhan se tehokas keino prässätä työntekijää hiljaisemmaksi.

Monessa paikassa sijaiset ovat aivan koiranvirassa vakituisiin nähden ja heille heitellään kaikki ”jämävuorot” mitä sattuu jäämään, kun ensin vakituisten toiveet huomioidaan. Valitettavan totta ovat myös nämä SuPerin Silja Paavolan mainitsemat aamu-ilta-aamu-ilta-pätkäaamu-yö ja yksi vapaa- putket.

Juuri sain muutama viikko sitten nähtäväksi yksityisen puolen työvuorolistan, jossa yövuoron jälkeisenä päivänä oli työntekijälle suunniteltu koulutus klo 14 ja toisessa kohtaa henkilö pääsi klo 7 yövuorosta ja samana päivänä olisi pitänyt tulla jo iltavuoroon. Edes laista ei siis kaikkialla piitata.

Tähän soppaan kun lisätään sote ja uusi henkilöperusteista irtisanomista helpottava lakisuunnitelma niin  voi morjens. Sote nykymuodossaan lietsoo yhä kiihtyvämpään yksityistämiseen, yksityisen omavalvonta on usein puutteellista ja epäkohdista ilmoittavat hoitajat hiljennetään. Jos uusi laki helpommasta henkilöperusteisesta irtisanomisista alle 20 hengen yrityksissä menisi läpi, alkaisi pienissä yksityisissä hoivalaitoksissa olla hoitajilla (ja myös hoidettavilla) melkoisen tuuliset oltavat. Kaiken kaikkiaan meitä odottaa aivan hallitsematon kaaos, etenkin yksityisellä hoivasektorilla jos näihin ongelmiin ei nyt puutua oikeasti kunnolla.

Joten uskallusta kollegat, jokainen epäkohta eteenpäin! Nyt riittää!