Hyvä Erik Selin, 

Onnittelen sinua! Sinulla on Forbes-lehden mukaan omaisuutta 2,1 miljardia dollaria. Se on 2100 miljoonaa enemmän kuin minulla. Entisaikoina sinua olisi kutsuttu “kapitalistiksi”. Nykyään olet “sijoittaja”.

Lähestyn sinua, koska sinua kuvataan herrasmieheksi. Ja oletkin kuvista päätellen tyylikäs ja hoikka julkkismies Göteborgista.

Asiani koskee sitä. että hallitsemasi Balder OY omistaa yli 50 prosenttia SATO:sta, joka tarjoaa tuhansia vuokra-asuntoja (yli 20 000 kappaletta) sellaisille suomalaisille, jotka eivät niitä muualta markkinoilta saa. He eivät ole miljonäärejä, vaan tavallisia ihmisiä.

Mutta suomalaiset johtajat varmasti unohtivat kertoa sinulle muutaman asian, kun teitte diilejä. Tai sitten he eivät osanneet kunnolla ruotsia. Tai kääntäjä mietti omiaan. Mene tiedä.

Olet varmasti kiireinen bisnesmies, mutta seuraavassa pieni infopaketti:

Ensinnäkin useat SATO:n asunnot ovat tietojeni mukaan kipeästi remontin tarpeessa. Minäkin asuin aikoinaan sellaisessa. Sitä ei Glorian Koti-lehdessä tarvinnut esitellä. 

Et ole varmaan myöskään huomannut, että näissä asunnoissa on myös “epäherrasmiesmäiset” (tai “epäinhimillset”) vuokrat. Ne ovat nousseet vuodesta 2010 yli 20 prosenttia, vaikka talous on tallannut paikoillaan.

Vuokralaisparkojen  tuloista suurin osa menee vuokrien maksuun ja nyt siis sinun klubitakkisi valtaviin taskuihin. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että asuntoihin houkutellaan henkilökohtaisen taloutensa kanssa kamppailevia ihmisiä. Tämä tulee sinulle varmasti yllätyksenä.

On myöskin merkille pantavaa, että KELA eli Suomen veronmaksajien ylläpitämä organisaatio, jonka tarkoituksena on vähävaraisten tukeminen,  maksaa asumistukina jo yli kaksi miljardia. Sinulle ohjautui näitä rahoja Seura-lehden laskelmien mukaan 13,6 miljoonaa. 

Et tiennyt varmasti myöskään sitä, että suomalaisilla pätkätyöläisillä ja työttömillä ei ole rahaa edes ruokaan ja lääkkeisiin, saatika sitten ylikalliisiin vuokriin.

Vuonna 2015 teit verojen jälkeen 7 396 miljoonaa kruunua bisnesvoittoa. Expressen-lehti laski, että se oli 20 miljoonaa kruunua päivässä.  Pari miljoonaa euroa per dag.

Et siis tarvitse enää rahaa. Olisi järjetöntä ja suorastaan loukkaavaa sinua kohtaan kuvitella, että yrittäisit kasvattaa tuota rahavuorta jääräpäisesti kuin skoonelainen pässi. Varsinkin kun Suomessa on satojatuhansia vähävaraisia asunnontarvitsijoita.

Olet kaiken lisäksi ostanut VVO:n osakkeita. VVO vaihtoi nimeänsä ensin Lumoksi ja sitten Kojamoksi (”koirasloheksi”). VVO:n julkisuuskuva on ollut vähän niin ja näin, vuokrat on sielläkin epähuomiossa nostettu huippuun ja profitit ovat olleet kymmeniä miljoonia.

Onkin hienoa, että sain kirjoittaa sinulle tämän viestin. Koska olet suhteellisen tuore omistaja, voit göteborgilaisena gentlemannina pistää meidän suomalaisten kämpät huippukuntoon ja laskea vuokria, jotka ovat, sanalla sanoen, törkeitä.   

Nyt kun tiedät kaiken tämän, ryhdyt varmasti heti toimeen! 

Lisää aiheesta:

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005016666.htm

https://seura.fi/asiat/tutkitut/asumistuki-valuu-sijoittajille/

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/ruotsalaissijoittaja-kaappasi-vallan-vuokranantaja-satossa-6300512

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/468453-hs-pk-seudun-asuntojen-suuromistaja-tulee-ruotsista-erik49-on-tuhansien-asuntojen