Ministeriura loppuu varmimmin todennettuun valheeseen. Joko Kansan Uutiset paljasti Juha Sipilän syyllistyneen valehteluun?

Pääministerin eroa on toivottu monista syistä: oppositio haluaa muuttaa epäoikeudenmukaisen hallituspolitiikan, ja moni on pettynyt yrittäjä-sijoittajan poliittiseen taidottomuuteen sekä kyvyttömyyteen arvioida kriittisesti omaa toimintaansa. Hallituksen ja pääministerin eroon saattaa johtaa jokin tuleva hallituskriisikin, mutta yksittäisen ministerin kaataa varmimmin valheesta kiinni jääminen.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan eroon liittyi paljon moralistisia ja turvallisuusargumentteja, mutta keskeiseksi syyksi on arvioitu se, että Kanerva yritti alkuvaiheessa minimoida kohun valehtelemalla (tai ainakin näin hänen vastauksiaan tulkittiin). Myös pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan valehdeltuaan tietolähteestään, ei niinkään saamiensa ja käyttämiensä tietojen vuoksi.

Kansan Uutisten uusimmat paljastukset vievät Sipilän jo lähelle selvää, todennettavaa valhetta. Hän on vakuutellut toistuvasti, ettei ole osallistuessaan Terrafamen kaivoksen pääomittamispäätökseen tiennyt sukulaistensa yhtiön kaivokselta saamasta tilauksesta, eikä tämän vuoksi ole pohtinut mahdollista jääviyttään. Kansan Uutiset oli kuitenkin tiedustellut pääministeriltä hänen tai sukulaistensa mahdollisista omistuksista kaivoksen kanssa liikesuhteissa olevissa yhtiöissä päivää ennen kuin Sipilä osallistui pääomittamisesta päättäneeseen ministerivaliokunnan kokoukseen.

Julkisoikeuden professorit kommentoivat Ylen haastattelussa, että Kansan Uutisten tiedustelun olisi pitänyt herättää Sipilä selvittämään jääviyskysymykset. Tiedustelu kyllä huomattiin, sillä valtioneuvoston viestintäjohtaja vastasi siihen linkillä pääministerin sidonnaisuusilmoitukseen, joka käsittelee vain tämän omia omistuksia.

Ilman Kansan Uutisten kysymyksiä olisi uskottavaa, ettei pääministerillä ollut syytä selvittää esteellisyyttään. Nyt tilanne näyttää kuitenkin vain ylenkatseiselta suhtautumiselta demokratian pelisääntöihin tai kyvyttömyydeltä toimia niiden mukaan.

Poliitikon vaatiminen tilille yksityiskohdista – yksittäisistä sähköposteista ja niiden lähettämisajoista – voi vaikuttaa saivartelulta, mutta näin poliittinen järjestelmämme toimii. Suomessa isokin skandaali voidaan selittää osaksi tavallista elämää, kuten Politiikasta-lehdessä kirjoitetaan. Kun poliitikon amatöörimäinen viranhoito, ylimielisyys ja kansalaisten oikeustajun rikkominen eivät saa korjausliikkeitä aikaan, katseet täytyy kääntää yksityiskohtiin. Suosio voi kääntyä jyrkkään laskuun, mutta vasta konkreettiset virheet voivat vaihtaa ministereitä ja kääntää politiikan.

Miksi siis Kansan Uutisten kysymys sukulaisten yhteyksistä Terrafameen ei saanut pääministeriä kiinnostumaan jääviydestään? Miksi hän väittää, ettei mitään vihjettä esteellisyydestä ollut vaikka asiaa oli nimenomaan tiedusteltu ennen päätöksentekoa? Näistä kysymyksistä Sipilä on syytä panna tiukoille.

Myös Yleisradion painostamisesta riittää yhä tiukkoja kysymyksiä. Miksi hän esimerkiksi viittaa jatkuvasti Ylen jutussa olleeseen asiavirheeseen, jonka olemassaolon jutun kirjoittanut toimittaja yhtä usein kiistää? Valehteleeko hän syistä, jotka saivat hänet tuohtumaan alkuperäisestä Katera Steel -uutisesta? Näennäinen muotovirhe isoisän yrityshistoriassa ei ole kenellekään syy lähettää saamiaan kansalaishaukkuja lehden toimittajalle.

[Kirjoitusta voi kommentoida Facebookissa tai sähköpostitse. Kuva: FreeImages.com / Bjorn de Leeuw]