Osallistuin alkuviikosta vaalipaneeliin. Kun keskustelu siirtyi koulutukseen, en malttanut olla mainitsematta, että maan hallituksessa istuvien puolueiden kauniit puheet koulutuksesta kuulostavat minusta tekopyhiltä. Pääministeripuolueen edustajan suupielestä tipahti välittömästi koulutusleikkauskeskustelun surullisin argumentti: ”Kaikki puolueet ovat leikanneet koulutuksesta”.

Parikymmentä vuotta aloittelin itse koulutaivaltani. Muutama luokkatoveri – en enää muista heidän nimiään, joten kutsukaamme heitä vaikka Petteriksi, Juhaksi ja Timoksi – sai välitunnilla päähänsä kivittää ränsistyneen huoltorakennuksen ainoaa ikkunaruutua. Tästä ei tietenkään pidetty. Opettajamme tivasi seuraavan tunnin alussa syitä. ”Mut ku Petteriki,” puolustautuivat Juha ja Timo, kun eivät keksineet mitään muuta etäisesti järkevää syytä. Se ei kelvannut. 8-vuotiaasta asti olen tiennyt, että jos joku muu tekee väärin, se ei ole syy tehdä itse väärin. Terveisiä vaan Jane-opettajalle.

Kun Sampo Terho ja Antti Kaikkonen toistavat tätä kokoomusavustajien kehittelemää ”Mut ku edellinenki hallitus” -argumenttia televisiossa, se tarkoittaa vain yhtä asiaa. Huolimatta siitä, että satapäinen kaarti politrukkeja on miettinyt päänsä puhki, he eivät ole pystyneet keksimään yhtään järkevää syytä, jolla koulutusleikkauksia voisi puolustaa. Ainoa, mitä jää jäljelle, on yrittää leimata myös muut syypäiksi hulluuteen.

Tällainen lieromainen selittely saa veren kuohahtamaan missä yhteydessä vain. Koulutusleikkausten yhteydessä tähän on myös kaksi muuta syytä. Ensinnäkin sen käyttö osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä aiempien leikkausten päälle tulevien uusien leikkausten vaikutuksista. Näin leikkausten siirtymiseen käytäntöön työskennellessäni Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalla asiantuntijana. Kun ensimmäiset leikkaukset iskivät, voitiin vielä ainakin teoriassa puhua siitä, että tehostetaan hallintoa. Mutta supistusten kasaantuessa oltiin pian tilanteessa, jossa opettajien irtisanomisilta ei enää voitu välttyä. Sama kurjistamiskierre vaikuttaa läpi koko koulutuskentän varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Leikkausten puolustajat eivät joko tiedä tai ymmärrä, mitä heidän pyörittelemänsä miinusmerkkiset luvut merkitsevät käytännön opetukselle.

Kolmas syy argumentin hirveydelle liittyy lempiaiheeseeni demokratiaan. Kellekään politiikkaa seuraavalle ei tietenkään tule yllätyksenä, että Jyrki Kataisen (kok.) 2011 aloittaneen hallituksen supistukset koulutukseen eivät varsinaisesti olleet Vasemmiston mieleen. Sampo Terho ja kumppanit tietävät tämän aivan hyvin. Koska he kuitenkin myös tietävät, että koulutusleikkauksia ei voi selittää parhain päin, heidän ainoa keinonsa on yrittää leimata muut rikostovereikseen. Tietoinen hämääminen on vastuutonta toimintaa niiltä, jotka taas lähiaikoina tulevat taivastelemaan epäluottamuksesta kertovaa heikkoa äänestysintoa.

Nämä kolme syytä – moraalinen onttous, täydellinen ymmärtämättömyys talouden toiminnasta ja äänestäjien sumutus – tekevät ”Mutku edellinenkin hallitus” -puolustelusta kammottavaa selittelyä. Demokratiamme ansaitsee parempaa.