Palmiaa ollaan pilkkomassa osakeyhtiöksi ja liikelaitokseksi. Päätökset tehdään syyskuussa valtuustossa. Palmian pilkkominen on työntekijöille riski, mutta se on myös kaupungille ja veronmaksajille riski. Helsingin suurista puolueista kokoomus ja vihreät ajavat Palmian yhtiöittämistä.

Palmiasta siirtyvät uuteen osakeyhtiöön henkilöstöruokailu, kiinteistö- ja siivouspalvelut sekä turvapalvelut muun muassa metron vartijat. Nykyiseen liikelaitoksena toimivaan Palmiaan jäävät ruokahuolto, puhelin- ja hyvinvointipalvelut.

Taannoin puolustimme apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin esitystä metrovartijoiden saamiseksi Palmialle. Oliko tämä vain keino edesauttaa Palmian osakeyhtiöittämistä? Me vasemmistossa halusimme metron vartiointityöt kaupungille eikä yksityisille yrityksille. Samalla vartiointia kehitettiin valvonnasta palvelun suuntaan.

*****

Siirtyminen uuteen osakeyhtiöön tapahtuu pikavauhdilla tämän vuoden loppuun mennessä. Aikaa on muutama kuukausi. Ensi vuoden puolella osa Palmian työntekijöistä on kaupungin osakeyhtiön palkkalistoilla. Palmia on monen tuhannen ihmisen työpaikka.

Tämä voitaisiin tehdä myös toisin. Keskittymällä oman kaupungin palveluihin ja jättäytymällä pois markkinoilta Palmia voi jatkaa entiseen tapaan ja kehittää toimintaansa vahvana kaupungin toimijana. Tästä päättää valtuusto.

Kaupunki ei voi toimia liikelaitoksena ja kilpailla markkinoilla, joissa on muita toimijoita. Tämän sanelevat Euroopan komissio ja lainsäädäntömme. Palmia voi tuottaa palveluja kaupungin omaan käyttöön ilman mitään sanktioita.

*****

Työpaikkaruokailu, vartiointi ja siivous toimivat erittäin rankasti kilpailuilla markkinoilla. Suuri huoli onkin, että miten pilkottu Palmia ja uusi osakeyhtiö pärjäisivät näillä markkinoilla. Onko kaupungin osakeyhtiö tarpeeksi vahva toimija isojen kansainvälisten yhtiöiden jylläämillä markkinoilla?

Suuret yhtiöt keräävät isot voitot. Ne syntyvät pienipalkkaisten työntekijöiden työstä. Uudessa osakeyhtiössä on edessä palkkatason lasku. Tämä tehdään – kylläkin lakien puitteissa – muuttamalla halvempaan työehtosopimukseen. Samasta työstä tulee pienempi palkka. Työntekijöiden kannalta tämä on rankka tilanne.

Palkkatason laskuun ei kuntapäättäjillä ole enää sanomista. Palkoista päättää uusi osakeyhtiö sen jälkeen, jos valtuusto päättää yhtiöittää osan Palmiasta.

****

Kaupungin oman toiminnan kehittämien ei ole helppo tie. Kaupungin omistajaohjaus on ollut luvattoman heikkoa. Palmialla ei ole ollut kaupungilta kunnon koordinaatteja toiminnalleen. Pakkalan ruokatehtaan tulevaisuus on auki. Nyt on kehitetty ajatus, että tässä samassa yhteydessä luodaan joustava ruokastrategia. Tarkoittaa, että osa kaupungin omista palveluista kilpailutetaan.

Palmian yhtiöittäminen toimii kilpailuttamisvipusimena. Kaupunki alkaa kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja, varhaiskasvatuksessa sekä lisätä opetusviraston kilpailutusta, jos yhtiöittämispäätös hyväksytään. Opetuksesta kilpailutetaan kolmannes ja muista palveluista viidennes. Tämä kaikki on pois kaupungin omasta työstä.

Sotelautakunta olisi ollut valmis korkeintaan kymmenen prosentin kilpailuttamiseen hintatietojen vertailtavuuden saamiseksi. Varhaiskasvatuslautakunta ei nähnyt juuri kilpailutukselle mitään mahdollisuuksia toiminnallisista syistä. Vain opetuslautakunnan enemmistö oli valmis kilpailuttamaan reilun kolmanneksen.

****

Myös tukipalveluja haluttaisiin kilpailuttaa. On edesvastuutonta, että hyviä työyhteisöjä halutaan rikkoa, kuten tapahtuisi esimerkiksi sairaaloiden erityisosaamista vaativassa laitoshuollossa tai varhaiskasvatuksessa päiväkodeissa. Nämä työntekijät ovat osa työyhteisöä. Ei ole mitään järkeä paloitella vain periaatteen vuoksi.

Helsingin palvelujen kilpailuttamiseen ei pakota mikään laki tai direktiivi. Tämä on täysin poliittinen päätös. Nyt tästä näyttävät päättävän kokoomus ja vihreät, joilla on halutessaan enemmistö takana. Laskun maksavat kuntalaiset.

Kirjoittaja on kaupunginhallituksen jäsen (vas)