Kokoomus, vihreät ja Rkp siunasivat yksissä tuumin Palmian pilkkomisen kaupunginhallituksessa. Vasemmistoliitto, sosialidemokraatit ja perussuomalaiset olivat Palmian liikelaitoksen säilyttämisen ja kehittämisen kannalla.

Hesarin uutinen (30.9.) sai päätöksen näyttämään suurelta voitolta työntekijöille. Kokoomuksen ja vihreiden lupaukset lämmittävät hetken. Tulevaisuus näyttää työntekijöiden kannalta yhtä karulta kuin ennen kaupunginhallituksessa tehtyjä muutoksia.

Vasemmistoliitto on Palmian liikelaitoksen säilyttämisen kannalla. Mutta me emme vastustaneet ulkopuolelle myytävien ruokapalvelujen yhtiöittämistä. Tämän sanelevat kuntalain kilpailuneutraliteettisäännökset.

VOIKO MÄNNISTÖ JA VIHREÄT SÄILYTTÄÄ TYÖEHDOT?

Kokoomuksen Lasse Männistö ja vihreät lupaavat Hesarissa, ettei kenenkään työehtoja heikennetä. Tavoitteena on pitää ne Avaintyönantajien tasolla, mikä takaisi toki kohtuuhyvät työehdot.

Luvataan myös, ettei ketään irtisanota, kun kaupunki kilpailuttaa palvelujaan. Luvataan, että kaupunki asettaa kilpailutuksen ehdoksi siirtyvien työntekijöiden etujen säilyttämisen. Voittanut työnantaja ottaa vanhat työnantajat palkkalistoille vanhoilla työehdoilla.

Lupaus on hyvin hataralla pohjalla, ja jopa sinisilmäistä. Jos kilpailutuksen voittaa esimerkiksi PAMin työehtoja noudattava SOL, on erittäin kyseenalaista, että kaupunki voi vaatia yritystä noudattamaan Avaintyönantajien sopimusta.

Se on yrityksen oman politiikan piiriin kuuluva asia. Hankintadirektiivin mukaan voidaan tulkita, ettei ehtoa työehtosopimusten noudattamisesta voi asettaa kilpailutuksessa kriteeriksi. Direktiivi lähtee, että kriteereiden on liityttävä suoraan itse asiaan eli kilpailutettavaan palveluun. Myös Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen epäilee, ettei tällaista ehtoa voi asettaa (Metro-lehti 29.9.).

Vaatimus tietyn työehtosopimuksen noudattamisesta on tulkinnan varainen. Saattaa olla, että toista työehtosopimusta noudattava yhtiö riitauttaa vaatimuksen. Maksaako kaupunki silloin poliittisesti lupaamansa palkan ja kilpailutuksessa voittaneen yrityksen palkkojen erotuksen työntekijöille?

LAKI JO TAKAA OIKEUDET

Vihreät markkinoivat suurena voittona, että kaupungin työntekijät siirtyvät kaupungin omistamaan uuteen osakeyhtiöön vanhoina työntekijöinä. Mitä vihreät jättävät kertomatta Hesarissa?

Etujen säilyttäminen luvataan jo kaupunginjohtaja Jussi Pajunen pohjaesityksessä, koska työlainsäädäntömme edellyttää tätä. Tällaisessa liikkeenluovutustilanteessa työntekijät saavat vanhoina työntekijöinä saman palkan ja työehdot vähintään siihen saakka kunnes voimassa oleva työehtosopimus lakkaa.

JHL:n sopimus saattaa olla pahimmassa tapauksessa katkolla jo ensi vuoden kesä-heinäkuussa, kun työllisyys- ja kasvusopimukseen sidotusta sopimuksesta käydään neuvotteluja.

Kaupungin ”tahtotila” on, että uusi yhtiö noudattaa Avaintyöntekijöiden sopimusta. Päätösvalta on päätösvalta uudella osakeyhtiöllä, jonka on toimittava kannattavasti. Nähtäväksi jää, kuinka kauan yrityksen rahkeet kestävät. Helsingin Bussiyhtiössä jouduttiin vaihtamaan työehtosopimus yhtiön kannalta halvempaan, mutta työntekijöille epäedullisempaan kilpailutusten epäonnistuttua ja yhtiön käännyttyä tappiolliseksi.

Vaikka valtuusto linjaisi Avaintyöntekijöiden sopimuksesta, tämä ei takaa sen noudattamista ainakaan pidemmän päälle. Työehtosopimuksen muuttaminen on listalla ensimmäisten joukossa, jos yhtiön kannattavuus takkuilee.

Palveluyhtiötä ohjaavat konsernijaoston poliitikot joutuvat valvomaan yhtiön kannattavuutta. Pakon edessä valtuuston ”tahtotila” väistää ja työehtosopimusta muutetaan yhtiön kannalta halvempaan.

MIKSI HELSINGIN VASEMMISTOLIITTO EI VOI HYVÄKSYÄ PÄÄTÖSTÄ?

On hyvä, että siirtymävaiheessa on puskureita ja pehmikkeitä. Peli on kuitenkin kovaa markkinaehtoisessa liiketoiminnassa. Helsingin palveluyhtiö joutuu kilpailemaan erittäin karuilla markkinoilla, joilla kansainväliset yhtiöt takovat tulostaan ottamalla kaiken irti työntekijöistään tehokkuutena ja maksamalla Palmian palkkoja heikompia palkkoja.

Irtisanomissuojaa ei ole siinä vaiheessa, jos yhtiön toiminta on tarpeeksi kauan tappiollista ja pääomat on syöty. Yhtiön omapääoman on arvioitu olevan noin 14 miljoonaa. Yhtiössä on reilun 1 000 työntekijän verran.

KILPAILUTUSPÄÄTÖS KOVAA KYYTIÄ ULKOISTAMISEN SUUNTAAN

Kokoomuksen ja vihreiden sopimuksen mukaan opetuslautakunta kilpailuttaa korkeintaan 30 prosenttia opetusviraston ruokahuollon palveluista. Sosiaalilautakunnan osuus nousee nykyisestä 6 prosentista korkeintaan 20 prosenttiin. Lautakunta olisi ollut valmis kilpailuttamaan korkeintaan 10 prosenttiin.

Varhaiskasvatusvirastossa siivouspalveluja ei yhtiöitetä, mikä on hyvä. Mitä Hesari ei kerro varhaiskasvatusvirastosta? Myös varhaiskasvatusviraston ruokahuollosta voidaan kilpailuttaa korkeintaan 20 prosenttia. Syntyykin mielikuva, että päiväkodit säästyivät täysin kilpailuttamiselta, kun kerrotaan 280 työntekijän paikan säilyvän virastossa.

Helsingin strategiassa ei määritelty kilpailutusprosentteja. Tähän eivät olisi suostuneet Vasemmistoliiton valtuutetut eivätkä demaritkaan. Nyt kilpailutusta ajettiin kaupunkiin voimallisesti Palmian pilkkomisen siivellä selvitystyöryhmän esityksestä.

Tätä ei olisi tarvinnut tehdä huolimatta siitäkään, että Palmiaa pilkotaan. Kokoomus sai mitä tahtoi vihreiden ja rkp:n tuella. Taustalla on Pakkalan ruokatehtaan investointitarpeet.

MIKÄ ERO ON ”KORKEINTAAN” ja ”NOIN” SANOJEN VÄLILLÄ?

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esityksestä muuttui kilpailutusprosenttien kohdalla yksi sana vihreiden vaatimuksesta. Kilpailutusprosenttien edessä oli ennen ”noin” ja kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen ”korkeintaan”.

Tällä on pieni, lähinnä semanttinen ero. Lopputulos voi olla tasan sama eli 20 prosenttia, kun lautakunnat ryhtyvät kilpailuttamaan. 2, 5 prosentin vähennys opetusviraston kilpailutukseen on marginaalinen muutos 30 prosentin kakussa.

Käytännössä muutos oli mielikuvatemppu. Lopputulos nähdään tulevina vuosina. Vasemmistoliiton valtuutetut vastustavat kilpailuttamista johdonmukaisesti myös jatkossa.

MITÄ MERKITSEE RUOKAPALVEJEN KILPAILUTTAMINEN?

Palmian liikelaitoksen liikevaihto pienee, kun kaupunki kilpailuttaa palvelujaan. Palmian liikalaitoksen oma henkilökunta vähenee, koska Palmia ei voi jatkossa osallistua kaupungin kilpailutuksiin. Uusi palveluyhtiö voi halutessaan osallistua.

Liikelaitoksena säilyttäminen olisi tiennyt noin 50 työpaikan menetystä lähes 3 000 työntekijän Palmiassa. Nyt nämä vähennykset toteutuvat kilpailutuksen myötä todennäköisesti joka tapauksessa, koska kaupunki kilpailuttaa palvelujaan.