Hallitus ja oppositio sopivat yllättäen yhteisesti sote-palveluista.

Käytännön asiat ovat yhtä levällään kuin jokisen eväät. On enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Helsingissä on jo yhdistetty sosiaali- ja terveyspalvelut saman hallinnon alle. Ensimmäistä suurta soteasemaa suunnitellaan parhaillaan Kalasatamaan. Yhteinen sote on vasta alussa, ja kokemukset vähäisiä.  Sen verran on tiedossa, että aivan mutkatonta kahden erilaisen työkulttuurin yhdistäminen ei ole.

*****

Nyt siis halutaan yhdistää perussote ja erikoissairaanhoito. Sotessa jyräävät terveyspalvelut. Entä miten käy uudessa erva-alueen ja soten yhdistämisessä?

Jo ainakin 90-luvulta lähtien on terveydenhuoltoa kehitetty erikoissairaanhoito etukenossa. Nyt näyttää käyvän samoin. Soteratkaisun kaksi suurinta kysymystä kansalaisten kannalta onkin perusterveyspalvelujen ja sosiaalipalvelujen turvaaminen.

*****

Pääkaupunkiseudun kannalta ratkaisu ei ole ongelmaton hallinnon kannalta. Metropolihallintoa valmistellaan vauhdilla.

Sinne ollaan siirtämässä muun muassa maankäyttöön, asumiseen, syrjäytymiseen, kilpailutukseen ja liikenteeseen liittyvää päätöksentekoa. Metropoliin tulee oma vaaleilla valittu valtuusto ja mahdollisesti verotusoikeus.

Haloo! Sote kattaa reilusti yli puolet Helsingin budjetista, mutta siitä päätettäisiin kuntayhtymässä. Metropolihallinnon 10 – 20 prosentin budjetista päättäisivät vaaleilla valitut edustajat.

*****

Toinen kiinnostava juttu on se, että metropoli ja sote eivät kohtaisi näillä näkymin alueellisesti. Olisi siis suuremman alueen sote, jossa olisivat peruspalvelut ja pienempi alue, jossa muun muassa maankäyttö ja asuminen ratkotaan.

Tässä ei tunnu olevan järkeä. Pääkaupunkiseudun osalta pitäisi istua samaan pöytään  metropoli- ja sotepäättäjien, jotta saadaan jotain tolkkua.

******

Yksityiskohdat ratkaistaan jatkovalmistelussa parlamentaarisessa johto- ja seurantaryhmässä.  Siellä on syytä miettiä tarkkaan miljoonapiirin asioita. Pääkaupungin alue on ylivoimaisesti merkittävin sotealue.

Valmistelu tehdään rinnakkain rahoitusuudistuksen kanssa, mikä on erittäin hyvä asia.  Siinä työssä on syytä purkaa terveydenhuollon rahoituksen monikanavaisuus.