Suomessa toivotaan, että polarisaatiota ja vastakkainasettelua ei syntyisi. Ihmisten oikeustaju asettaa kuitenkin vastakkain esimerkiksi kansanedustaja Mäenpään sanomiset ”vieraslajeista” eduskunnassa ja kouluttautumisen terroristijärjestön leireillä, joissa harjoitellaan ampumista ja räjähteiden käyttöä, tarkoituksena väkivallan kohdistaminen viattomiin sivullisiin ihmisiin. Onko Mäenpään lausunto suurempi rikos kuin terroristileirillä kouluttautuminen? On, koska rikos on jo tapahtunut, terroristista tekoa leirin jälkeen ei ole vielä tapahtunut tai ei tiedetä, tuleeko sellainen tapahtumaan.

Jos laki kouluttautumisesta terroristileireillä ei ole ajan tasalla, sitä pitää muuttaa. Suomen syyttäjälaitoksella on paljon valtaa, kuten Helsingin Sanomat jutussaan 16.1.2021 toteaa. Se päättää, milloin rikostutkinta vihapuheesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan aloitetaan, vai aloitetaanko sitä ollenkaan. Se päättää toisinaan esitutkinnan viivyttämisestä, jutun hyllyttämisestä tai esitutkinnan päättämisestä. Usein toiminnan perusteista tavallinen kansalainen ei saa mitään tietoa, koska tutkinta-aineisto on salattu. Voi ainoastaan toivoa, että syyttäjänvirasto toimii jokaisen kansalaisen kohdalla samalla tavalla ja on puolueeton, eikä huomioi esimerkiksi sillä hetkellä vallassa olevien päättäjien toiveita.

Myös niin kutsuttua yleistä mielipidettä – mikä se sitten onkin – pitäisi syyttäjänviraston seurata ja kuunnella, ettei harhauduta kovin kauaksi siitä, mikä on ihmisten mielestä oikeudenmukaista. Jos ollaan kovin eri linjoilla esimerkiksi seksuaalirikostuomioiden pituuden, viharikoslainsäädännön ja terrorismilainsäädännön soveltamisen suhteen kuin useimmat ihmiset, ollaan vaarallisilla vesillä.

Tällä kirjoituksella en puolusta Mäenpään asiattomia kommentteja, ne eivät kuulu eduskunnan istuntosaliin, eivätkä minnekään muuallekaan. Mutta kuuluvatko tänne ihmiset, jotka käyvät terroristileireillä kouluttautumassa mahdollista väkivaltaa varten?

Perjantaina 22.1.2021 Marja Sannikka kertoo ohjelmassaan tv:n Ylen ykkösellä, miten usein rikolliset välttävät rangaistuksen. Ehkä ohjelma kannattaisi katsoa.