Kyllä nyt on hätä kädessä, kun Elinkeinoelämän keskusliittokin havahtuu alhaiseen syntyvyyteen. Eikö juuri EK ole ollut ajamassa heikennyksiä kaikkiin mahdollisiin työntekijän etuuksiin – kun kilpailukykymme kärsii siitä? EK haluaa lyhentää kotihoidontuen siihen asti, että lapsi on 18 kk. He kritisoivat myös sitä, että Rinteen hallitus aikoi pidentää isien ansiosidonnaista vanhempainvapaata. Tulee kuulemma liian kalliiksi. EK olisi halunnut, että nykyinen vanhempainvapaa jaetaan tasan, noin kolme kuukautta kummallekin. Siis EK halusi, että naisten osuutta vanhempainvapaasta lyhennetään, jos isien osuutta pidennetään.

Tästä suomalaisten alhaisesta syntyvyydestä on puhuttu jo monta vuotta, minäkin olen kirjoittanut siitä vaikka kuinka monta kertaa. Mitään ei tapahdu – kun se maksaa. Selitellään, että alhainen syntyvyys johtuu monista seikoista, ei yhteiskunnallisilla poliittisilla päätöksillä voi vaikuttaa ihmisten elämään. Väärin! Kyllä yhteiskuntapoliittisilla päätöksillä ja yleisellä myönteisellä suhtautumisella lasten hankintaan on merkitystä. Pitäisi vain tehdä rohkeita päätöksiä, mutta kun kukaan ei uskalla! Voisihan sitä ainakin kokeilla, mitä se vaikuttaisi lasten hankintaan, jos äitiysrahaa korotettaisiin huomattavasti tai yrityksiltä vaadittaisiin vakituisten työpaikkojen perustamista lastentekoiässä oleville naisille. Onko tämä tasa-arvon vastaista? Naisethan ne lapset synnyttävät – ainakin toistaiseksi.

Puhutaan epävarmuuden sukupolvesta. Koko maailmahan on enemmän tai vähemmän sekaisin ja yritykset koettavat luovia siinä jotenkin – ottamalla työntekijöitä töihin vuokrafirmojen kautta. Näin he ulkoistavat vastuun työpaikkojen pysyvyydestä. Mutta kun se ei toimi niin! Pitäisi Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Ilkka Oksalankin ymmärtää, että ihminen tarvitsee turvattua tulevaisuutta – ei sitä, että eletään kädestä suuhun, eikä tiedetä, onko töitä puolen vuoden tai vuoden päästä.

Nyt ovat palkkaneuvottelut käynnissä ja taas EK kommentoi jo hyvissä ajoin, että älkää missään nimessä vaatiko liikaa, mieluummin ei saisi vaatia yhtään mitään!

On mielenkiintoista, miten Teknologiateollisuuden kiky-tuntien poisto uutisoitiin. Se uutisoidaan, ikään kuin työntekijät olisivat voittaneet jotain. Sen sijaan he saavat tehdä enemmän töitä – huonommilla eduilla, he eivät saa ylitunneistaan ylityökorvauksia. Miten SAK voi hyväksyä tällaista! Mutta tässäkin on nähtävissä vanha viisaus – kun asiat esitetään toisella tavalla, kansa ei usein tajua, kun sitä uunotetaan.

Tässä seuraavaksi erään hyvän ystäväni, erään myyjän työhistoria:

Hän on tehnyt 47 vuotta töitä myyjänä ja kassana ja saa käteen eläkettä noin 980 euroa. Hän meni töihin 16- vuotiaana, teki täyttä päivää, silloin lauantait olivat myös työpäiviä. Eläkekertymää ei tullut, ennen kuin täytti 23 vuotta, nyt on laki toinen. Äitiyslomaa oli 9 kk, sen jälkeen aamulla Hesarin jakamista, mainosten piirtämistä yrityksille ja illalla töissä Valintatalossa. Eläkekertymää näistä ehkä tuli, mutta hyvin pientä. Sen jälkeen syntyi toinen lapsi ja hän oli puolitoista vuotta poissa töistä omakotitalon rakentamisen takia. Sitten alkoivat ilta- ja viikonlopputyöt, joista työnantaja maksoi hänelle käteisenä suoraan, koska se oli ehkä työnantajalle edullisempaa. Ehkä työnantaja ei maksanut työeläkemaksuja. Näitä kuitteja kuuden vuoden ajalta ystäväni ei huomannut säilyttää, joten hänellä ei ollut mitään tositteita eläkekertymää varten, niitä ei ollut missään. Koko ajan hänellä teetettiin enemmän töitä, mitä oli aiemmin sovittu. Sen jälkeen hän meni vakituiseksi myyjäksi ja toimi myös myymälävastaavana tehden usein 12- tuntisia päiviä. Joskus hän kertoi olleensa niin väsynyt, että meni takahuoneeseen 15 minuutiksi lepäämään vessapaperirullien päälle, että jaksoi taas jatkaa. Myymälävastaavan työ on erittäin kuluttavaa ja varmaan huonosti palkattuakin. Myöhemmin hän oli osa-aikaisena työntekijänä ja palkkakertymä ei saanut nousta yli 1000 – 1400 euron, mutta tästä huolimatta hänellä teetettiin pitempiä vuoroja, kun mistä aiemmin oli sovittu – oli varmaan niin hyvä työntekijä, että kannatti yrityksen teettää.

Nyt ystäväni on ollut kuusi vuotta eläkkeellä ja tuo noin 980 euroa käteen on kiitos tuosta noin 47 vuoden työrupeamasta. Eihän siinä mitään! Joku voi sanoa, että ihan hyvä eläkehän tuo on ja moni elintarvikeliike ottaa vuokrafirman kautta eläkkeelle jääneitä työntekijöitä töihin, jos nämä haluavat tehdä tunteja ja saada lisätuloja.

Mutta jos vertaa johonkin toiseen ihmiseen, joka ei ole tehnyt töitä kuin muutaman vuoden tai ei yhtään, tämä vähemmän töitä tehnyt ihminen saa asumistuen ja muiden tukien kanssa saman rahamäärän eläkkeellä ollessaan. Myös tämä ystäväni sai himpun verran yli sen summan, mistä lähtien pienituloisten eläkkeitä korotettiin, hän ei siis saanut mitään korotuksia.

Jokainen voi miettiä, onko tämä oikeudenmukaista, vai ei. Jotain mätää tässä systeemissä kuitenkin on. Ehkä se mätä on ainakin ne pienet palkat, joita myyjät saavat. ”Kaikkien työsuhteessa olevien kokoaikaisten työntekijöiden ja toimihenkilöiden kuukausipalkkoja korotetaan 1.4.2018 lukien 42 euroa ja osa-aikaisten tuntipalkkoja 26 senttiä. Osa-aikaisille suhteutettua kuukausipalkkaa saaville työntekijöille korotus tulee heidän työaikaansa suhteutettuna. Taulukko- eli vähimmäispalkkoja korotetaan tuolloin 1,6 %. Palkkoja korotetaan samalla tavalla 1.4.2019.”*

Sellaiset terveiset Elinkeinoelämän keskusliiton johtajalle Ilkka Oksalalle, että kyllä ihmisen elääkin täytyy, myös pääkaupunkiseudulla! Palkkojen täytyy olla sellaisia, että lapsia voi hankkia. Vai pitääkö alkaa tehdä kahta tai kolmea työtä, että tulee toimeen? Missä välissä niitä lapsia kerkeää sitten tekemäänkään?

*Kaupan alan työehtosopimus 1.2.2018 – 31.1.2020