Kirjoitin viime viikolla Kansan Uutisiin artikkelin, jossa Helsingin yliopiston akatemiatutkija Oula Silvennoinen kertoi häneen kohdistuneesta häirintäkampanjasta. Tilanne oli saanut alkunsa kansanedustaja Laura Huhtasaaren twiitistä, jossa väitettiin, ettei Silvennoisesta tule koskaan oikeaa tutkijaa. Artikkelissa Silvennoinen toteaa perussuomalaisten poliitikkojen ja puolueen arvostelun johtavan sosiaalisessa mediassa trollitilien aktivoitumiseen.

Artikkelin julkaisu osoitti Silvennoisen väittämän todeksi; trollitilit todella aktivoituivat artikkelin julkaisun jälkeen. Netin sakeimmat kommentaattorit löysivät tiensä artikkelia sosiaalisessa mediassa jakaneiden päivityksiin minuuteissa.

 

Artikkelista julkaistiin trollaajien toimesta myös perussuomalaisten logolla varusteltu, Silvennoisen sanoja vääristelevä meemi.

Vain joitakin viikkoja aiemmin perussuomalaiset naiset teippasivat suunsa kiinni, koska kokivat sananvapauttaan rajoitettavan. Sananvapauteen näin intohimoisesti suhtautuvan joukkion luulisi pyrkivän turvaamaan kaikkien vapautta itsensä ilmaisemiseen, mutta kyse ei tietenkään ole siitä. Perussuomalaiset eivät halua sananvapautta kaikille, vaan ainoastaan itselleen. Silvennoisen mainitsemien, muiden vaientamiseen pyrkivien trollien ja perussuomalaisten poliitikkojen yhteys käy pienellä sosiaalisen median selaamisella selväksi.

– Häirinnän tarkoituksena on vaientaa kriitikot ennalta, osoittamalla millaisen hinnan suunsa avaamisesta joutuu maksamaan, kertoi Silvennoinen artikkelissa. Hän totesi painostuksesta ja ammattitaidon julkisesta kiistämisestä huolimatta jatkavansa kuitenkin äärioikeistoa koskevaa tutkimustyötään.

Trollaajia löytyy myös Arkadianmäeltä

Artikkelissa haastateltujen tutkijoiden sanomaa ja motiiveja vääristeltiin jopa perussuomalaisten kansanedustajien toimesta. Laura Huhtasaarelle annettiin mahdollisuus kommentoida artikkelia ennen sen julkaisua, mutta hän teki sen vasta Kansan Uutisten Twitter-julkaisun yhteydessä, irrottamalla juttuun haastatellun tutkija Jussi Jalosen lausunnon asiayhteydestään

Artikkelissa Jalonen kommentoi tutkijoiden mielipiteitä ja asenteita yleisellä tasolla, tarkoituksenaan osoittaa että tutkimus ja tutkijan henkilökohtaiset mielipiteet on mahdollista pitää toisistaan erillään. Perussuomalaisessa tarinassa Jalosen lausunto otettiin todistuksena siitä, että tutkija Silvennoisella on mielipiteitä.

Perussuomalaisten mukaan mielipiteitä saa olla, ja kaikkea saa sanoa. Kunhan ei kritisoi perussuomalaisia.