Presidentti Sauli Niinistö vilautti arvopohjaansa Oulussa. Tolkun ihmiselle tuli kylmä, kun Niinistö antoi kysyttäessä täyden tukensa hallituksen aktiivimallille, joka vastoin nimeään passivoi, eriarvoistaa ja vaarantaa yhteiskuntarauhan. Faktat mallista ovat jo kaikkien tiedossa; eri asia on, minkä verran ne arjessa lapsiaan harrastuksiin urakoivaa kansalaista kiinnostavat. Sauli Niinistön avautumisen soisi kuitenkin lopettavan vasemmistossakin eläneen harhakuvan Niinistön presidenttiyden onnistumisesta: Sauli Niinistö on hyvä presidentti heille, joita hallituksen linja miellyttää, muille on luvassa arvojohtajan myötävaikuttamaa kylmää kyytiä.

Olen lukenut erinäisten pienyrittäjien ja muiden kokoomuslaiseksi itsensä mieltävien railakkaita näkemyksiä sosiaalisessa mediassa: Viha sosiaaliturvaa ja julkista sektoria kohtaan on suorastaan silmitöntä ja vihalle ominaisesti vailla järkeviä perusteluja. Iso osa hallituksen linjaa tukevista ei ymmärrä omaa etuaan. Hallitus ei ole pienyrittäjän asialla, vaan romuttaa toistuvasti sisämarkkinoille tärkeää ostovoimaa, jota kansalaiset ovat toistaiseksi pitäneet yllä lisääntyneellä lainanotolla. Korkeakoulutetutkaan eivät ole turvassa tulevaisuuden halpatyömarkkinoilla. Tulemme vielä näkemään työttömyyskorvauksella itsensä elättäviä asiantuntijoita ja luovien alojen työntekijöitä, joille jo nyt tarjotaan osaa palkasta mm. somenäkyvyytenä. Ja ne ketkä saavat vielä nauttia palkkatyön iloista, tulevat nääntymään taakkansa alle. Siksi hallituksen työllisyydenhoidon vastustaminen ei ole vain työttömien asia; se suunta, johon hallitus meitä johdattaa, tulee vaikuttamaan jokaisen suomalaisen elämään dramaattisesti.

Kuva: Sira Moksi

Hallituksen aktiivimalli on vain alkusoittoa sille, mitä on luvassa. Ajatelkaa, että jatkossa jokaisen työttömän on ihan oikeasti haettava todistettavasti kerran viikossa jotain itselleen potentiaalista työpaikkaa. Jos näin ei tee, luvassa on karensseja ja leikkauksia mahdollisesti jopa toimeentulotukeen. Viime viikolla TE-palveluissa oli avoinna n. 14 ooo palkallista työpaikkaa. Työttömiä TE-toimistojen kirjoilla on n. 270 000. Uskallan väittää, että suurin osa työttömistä ei tule suoriutumaan näistä vaatimuksista, vaan edessä on rajuja leikkauksia ihmisten toimeentuloon. Ei tarvitse olla kummoinen profeetta arvioidakseen mitä se tulee tekemään yhteiskuntarauhallemme. Toivon vain, että ryöstöihin, murtoihin ja varkauksiin jatkossa erikoistuvat työttömät suuntaavat tekonsa kokoomuslaisiin. He ovat saaneet tämän aikaan.

Ideologian ja vihan sumentama mieli ei ole päätöksentekokykyinen. Meidän hallituksemme ja osa sen kannattajista on sairastunut jonkinlaiseen joukkomielenhäiriöön, eivätkä he enää tiedä mitä ovat tekemässä. Viimeisin osoitus hallituksen mielisairaudesta oli jättää huomioimatta KHO:n lausunto sote -uudistuksen valinnanvapausmallista. Hallituksemme on niin holtiton, että yksilötasolla tällainen ihminen toimitettaisiin hoitoon ja hänelle määrättäisiin edunvalvoja. Sairauden tasosta kertoo jotain myös se, että hallitus on sulkeutunut täydellisesti kuplaansa. Muutama asioihin kuulumaton ministeri on vaivautunut kommentoimaan päivänpolttavia asioita ja silloinkin ilmoille on tullut afaattista mölinää, jossa vastuu on siirtynyt täydellisesti kuulijalle. Aktiivimallin vastuuministeri Pirkko Mattila sentään sanoi jotain ymmärrettävää: Hän ei aio keskustella asiasta julkisuudessa.

Mitä tämän kaiken keskellä tekee siis tasavallan presidentti? Antaa tälle hulluudelle tukensa. Koko kansan presidentti. Tolkun ihminen.

Allekirjoita. Nyt.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730