Suomalaiset ovat kuuliainen kansa, mitä tulee terveys- ja elintapavalistukseen. Sokeri, suola, rasva, tupakka jätetään pois käskystä ja tilalle otetaan kasvikset, liikunta ja pitkät yönunet. Kaikki niellään, viranomaisia uskotaan ja ohjeita joko noudatetaan mukisematta tai jätetään noudattamatta ilman sen suurempaa ”älämölöä”. Mutta auta armias, kun tulee puhetta alkoholin liikakäyttöön puuttumisesta! Siinä ei auta vuosikymmenten tutkimukset alkoholin aiheuttamista sosiaalisista, fyysisistä, psyykkisistä haitoista, ei pahoinpitelyistä, ei lasten heitteille jätöistä, jotka kaikki kuitenkin juontavat juurensa siihen, että alkoholia on alettu vähitellen tissutella siinä määrin, että siitä on tullut tapa, joka vähitellen jättää alleen sen ihan kivan tyypin, joka ihminen ennen oli.

Vain ensimmäinen olut otetaan selvin päin. Seuraavan jälkeen ollaan jo mukavassa sievässä ja halutaan vielä yksi, vaikka ei pitäisi. Jos alakerran kaupasta saa lisää, se haetaan. Jos sieltä saa viiniä, se ostetaan. Eihän sitä humalassa huomista mieti! Ei niin, mutta pienet ihmiset kotona miettivät, miksi taas. Töissä työkaverit haistavat eikä poika enää saa harrastaa futista, kun ”ei sitä jaksa olla joka ilta kuskaamassa”, entinen ihan kiva toteaa kahvipöydässä ja muut nyökyttelevät.

Tämä on tutkimusten mukaan se kaava, millä suomalainen luisuu vähitellen alkoholin ongelmakäyttäjäksi. Luisumista nopeuttavat yhteiskunnan asenteet ja alkoholin saatavuus. Riskiryhmälle, joka on Suomessa suuri, on merkitystä sillä, saako alkoholia lisää arki-iltana vai ei ja minkä vahvuista se on.

Tämä on niin vanha totuus ja poliisien, terveydenhuollon, lastensuojelun raporttien perusteella totta niin monen lapsiperheen elämässä, että en jaksa kuin ihmetellä, miksi tässä nimenomaisessa asiassa ei viranomaistietoon luoteta.

Pienpanimot ja ravintoloiden veroalennukset ovat tervetulleita! Terassit auki läpi kesäisten öiden ja keskieurooppalaiset hinnat ruokaravintoloihin ovat askeleita terveempään ja sosiaalisempaan alkoholikulttuuriin. Ja jos kotimaisen tuotannon kysyntää halutaan tällä uusimmalla alkoholilailla vauhdittaa, niin vaaditaan mieluummin luomutuotettuja kotimaisia liha- ja kasvistuotteita suoraan maatiloilta sinne lähikaupan hyllylle!