• 4-vuotias tyttö kuoli syöpään toimimattoman hoitoketjun vuoksi. Perhe vei lastaan sairaalaan vatsakipujen vuoksi. Milloin lapsi sai diabetes diagnoosin, milloin antibiootit. Vanhempien pyynnöistä huolimatta tyttöä ei siinä kunnassa voitu kuvata röntgenillä eikä ultralla, koska paikalla ei ollut käyntien aikaan henkilökuntaa sitä tekemään. Lopulta, kun tyttö kuoli, vatsasta löytyi ruumiinavauksessa syöpäkasvain, joka olisi havaittu, jos tytön vatsa olisi kuvattu asianmukaisesti (11/2017).
  • Poika ei päässyt sairaalan vastaanotolla tapaamaan lääkäriä vasta kuin neljännellä sairaalassa käynti kerralla. Poika kuoli aivokalvontulehdukseen (30.10.2017)
  • Lasten syöpäosastoja suljetaan henkilökuntapulan vuoksi (osastojen sulkeminen henkilökuntapulan vuoksi on myös kestouutinen)
  • Synnyttäviä äitejä juoksutetaan H-hetkellä laitoksesta toiseen. Milloin ei olekaan tilaa, milloin on liian vähän ammattitaitoista henkilökuntaa työvuorossa. Joskus synnytyslaitoksia on suljettu ”nenän edestä” eikä julkisella sektorilla ole ollut varasynnytyslaitosta odottamassa. Yksittäisiä synnyttäjiä on lennätetty jopa Suomeen.
  • Keskisuurilla ruotsalaisilla kunnilla ei ole varaa palkata lääkäreitä, koska hoitosektorin kustannukset ovat karanneet käsistä. Omia lääkäreitä ei kunnissa ole ja keikkalääkäreiden palkkiot ovat päätähuimaavat.
  • Vuokralääkärit tulevat kalliiksi eivätkä takaa laatua. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/oJqMg/patienter-far-illa-av-hyrpersonal-i-varden
  • Ruotsin terveydenhuolto säilytti kärkipaikan lääketieteellisen hoidon tuloksissa, mutta palvelun, osallisuuden, kohtaamisen ja hoidon integraation suhteen tilanne on huono (15.6.2015)
  • Ruotsissa on Europan pisimmät jonotusajat lääkärin vastaanotolle (25.1.2016)
  • Korkeasti koulutetut elävät pidempään, koska hoito Ruotsissa on epäoikeudenmukaista https://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-orattvis-vard-gor-att-hogutbildade-lever-langre/ (Dagens Nyheter, mielipide 2017)

Jos tähän mennessä joku ajattelee, että olen poliittisista syistä kaivanut vain huonoja esimerkkejä Ruotsin terveydenhuollon tilasta, kerron, miksi aloin kiinnittää asiaan huomiota. Hyvän ystäväni vauva syntyi sydänvikaisena tämän vuoden helmikuussa ja jouduttiin siirtämään synnytyslaitokselta toiseen sairaalaan. Äiti lähti vauvan perässä ja viipyi tässä toisessa sairaalassa viikon, mutta ei saanut siellä ruokaa! Kyllä. Ruotsin Göteborgissa vuonna 2017 ei saanut sairaalassa ruokaa edes rahalla eikä voinut käydä sitä sairaalan ulkopuolella ostamassa, koska hoitovastuu henkilökunnan vähyyden vuoksi oli äidillä itsellään. Tämä sydänpotilaita hoitava sairaala oli yksityinen ja ruoka olisi pitänyt tilata ja maksaa etukäteen. Ei auttanut selitykset siitä, ettei voinut tietää lapsen syntyvän sairaana! Ruokaa ei vain yksinkertaisesti hänelle annettu. Ystävälliset hoitajat toivat ystävälleni omia eväitään, että tämä jaksaisi iltaan, jolloin lapsen isä ehti töistä tuomaan päivän ainoat lämpimät ateriat.

Ruotsissa hoitohenkilökuntakin tuntuu kyllästyneen tilanteeseen: ”Hoitajat ovat saaneet tarpeekseen! Suuri mielenilmaus 26 Ruotsin kaupungissa 4.9.2016.” https://www.svd.se/vardpersonalen-har-fatt-nog–demonstrerar (Dagens Nyheter 09/2016)

”…Jo vuosien ajan taloudelliset hyödyt ovat menneet hoidon laadun edelle. Säästötoimenpiteet on tehty hoitohenkilökunnan kustannuksella ja voitto menee yksityisille yrityksille. Potilaat joutuvat kohtaamaan loppuun palanutta, ylityöllistettyä hoitohenkilökuntaa joka yrittää suoriutua työstään mahdollisimman pienin kustannuksin. Mitään parannusta tilanteeseen ei tule, ennen kuin päättäjät alkavat nähdä sairaanhoidon yhtenä kokonaisuutena nykyisen pirstaloituneen mallin sijaan…” https://www.aftonbladet.se/debatt/article23447529.ab

Ja vielä. Ruotsin parlamentin sosiaali- ja terveysvaliokunnan avoimessa istunnossa 13.4.2017, asiantuntija toisensa jälkeen käy ilmaisemassa huolensa Ruotsin terveydenhuollon ja henkilökunnan ylikuormittumisesta. Valiokunnassa pohditaan, miksi hoitohenkilökunta ei riitä, vaikka ammattilaisia on enemmän kuin koskaan? Kannattaa katsoa ja vihjaista hallituksenkin edustajille: https://www.svtplay.se/video/13265144/forum/svt-forum-13-apr-09-00-1

Huolenaiheet Ruotsin parlamentin valiokunnassa ovat juuri niitä samoja, mistä Suomen SOTE-uudistusta kritisoidaan ja lähinnä vaikuttaa siltä, että koko terveydenhuoltojärjestelmää vaivaa suuri integraation puute, missä potilasta juoksutetaan hoitolaitoksesta toiseen eikä kellään tunnu olevan homma hanskassa. Yksityiset sairaalat ovat erikoistuneet kapeille sektoreille ja saaneet houkuteltua osaajia sillä kustannuksella, että yleislääkäreistä on huutava pula koko maassa. Tästä on seurannut se, että uutta hoitohenkilökuntaa on vaikea löytää ja vielä vaikeampi pitää, koska työtä ei hajanaisella terveyskentällä voi tehdä tavoitteellisesti ja laadukkaasti. Uusien alalle tulijoiden koulutusjärjestelmä julkisella puolella on romuttunut. Yksityisen sektorin laitokset ottaisivat kyllä mielellään osaa uusien kouluttamiseen, mutta maksusta…

Kokosin tähän pintaraapaisun siitä, miltä terveydenhuolto Ruotsissa ruotsalaisessa mediassa näyttäytyy. Tämän pohjalta tilanne naapurissa vaikuttaa hyvin sekavalta ja ei voi kuin toivoa, että Suomen SOTE-alaa ei romuteta samaan suuntaan.