Nordnetin osakestrategi, sijoituskirjailija Jukka Oksaharju kirjoittaa velkaelvytyksestä asiaa (ESS 27.4.21), mistä pääsee harvoin lukemaan, kun Esko Seppäsen jutut ”hötörahasta” eivät ole enää päivälehdissä. Velkaelvytys on ”valtion valtaa kapitalisteille”, kuten Oksaharju luonnehtii. Hän kuvaa Yhdysvaltain ja EU:n keskuspankkirahoituksen massiivisuutta ”koronaelvytyksen” nimissä. IMF:n laskelmien mukaan valtioiden koronaelvytys maailman mittakaavassa ”pitkälti velkarahalla” on saavuttanut 16 000 miljardin potin.

Markkinoiden näkökulmasta ”yritykset omistajineen voivat ennätyksellisen hyvin, kun tuotteiden ja palveluiden kysyntää kasvatetaan veronmaksajien varoilla”. ”Veronmaksajien silmin tunnelma tiivistyy, jos samojen omistajien hallussa ovat myös velalla elvyttävän valtion lainapaperit silloin, kun lainaehdot on sopimuksen mukaan uusittava”, toteaa Oksaharju kirjoituksensa lopuksi.

Kirjoitin ”Sotepamfletissa”, miten ilmiö Sotekapitalismi Suomessa syntyi. Se syntyi julkisen soterahoittajan Kelan ja veromaksajien rahoilla terveysyrityksille siirtyneiden lakisääteisten kuten työterveys-, terveyskeskus- ja hoivapalveluiden keskittymisen kautta kolmelle suurelle terveysjätille, Terveystalolle, Mehiläiselle ja Pihlajalinnalle. Meidän sotekapitalismimme on pieni osa tuota suurta valtion vallan kapitalisteille siirtymisprosessia.

Oksaharjun mukaan EU:n elpymisvälinekin 750 miljardia euroa olisi ”pientä nallipyssyllä paukuttelua suuren maailman elvytyskanuunoiden rinnalla”.

Homman nimihän on siis se, että valta siirtyy hötörahan päävirtojen mukana koko maailmantaloutta pyörittäville kapitalisteille, joita vastaan kansallinen ja ylikansallinen ”demokratia” rimpuilee. Juuri nyt se rimpuilee meillä Säätytalolla ja perustuslakivaliokunnassa, kun pitäisi veikata, millä aikataululla nuo suuren

rahan lakeijat ryhtyvät elvytyslainojen sopimusehtoja rukkaamaan.

Tämä ”kapitalismin” aave kummittelee nyt Säätytalolla ja perustuslakivaliokunnassa. Koko ihmiskuntaa ja jopa kapitalisteja säikyttänyt korona synnytti pääoman vallan kasvulle uudet ”markkinat” jo tutumpien uhkakuvien ilmastomuutoksen rinnalla.

Ihmiskunta maailman mitassa yrittää hallita noita pääoman kasaantumisen lainalaisuuksia sopimusjärjestelmiä kehittämällä saadakseen kehityksen suunnan muuttumaan niin, että voisimme synkimpiä uhkakuvia hillitä ja säilyttää planeettaamme elinkelpoisena. Juuri nyt meidän on koko ihmiskunnan voimin laitettava koronavirusta kuriin. Se edellyttäisi saman kaltaisen sopimusjärjestelmän rakentamista maailmanmitassa, mille tielle on jo ilmastomuutoksen hillinnässä päästy: virus on tukahdutettava kaikkialla – ei vain rikkaimmissa maissa.

Koronan leviämisen shokkivaiheessa meidänkin poliitikkomme löysivät yhteisen sävelen ”terveys ensin”. Nyt on riitasointuja ilmassa, kun kapitalismin aave kummittelee. Olisi tärkeää löytää kansanvaltaa kannatteleva yhteinen sävel. Suhteellisuuden tajua hyvät veljet, siskot ja toverit!